Koffie is best wel gezond

25 april 2017
Slecht voor het hart, slecht voor de bloeddruk, slecht voor de hersenen,… Je kan beter weinig of geen koffie drinken, zo wordt vaak gedacht. De Nederlandse professor Geleijnse denkt daar anders over.

Uit onderzoek bij haar hartpatiënten blijkt zelfs dat die langer leven als ze koffie drinken. Er zijn ook sterke aanwijzingen dat koffie tegen diabetes beschermt. En dat je uitdroogt door koffie drinken is een fabeltje.

Is koffie lekker maar helaas ook ongezond? Daarover blijkt het laatste woord nog niet gezegd. Marianne Geleijnse, professor voeding en vaatziekten aan de Universiteit van Wageningen, vindt alvast dat de balans zeker niet negatief is. Uit haar onderzoek blijkt dat koffie best ook wel wat positieve effecten heeft. Hartpatiënten die ze tien jaar lang volgden, bleken langer te leven als ze koffie dronken. En er zijn ook sterke aanwijzingen dat het tegen diabetes beschermt. 

Van koffie moet je weliswaar sneller plassen, maar zeker niet meer. Erdoor uitdrogen doe je dus niet. De goede raad dat je op een vliegtuig best geen koffie drinkt, moet je volgens Geleijnse dus niet geloven. De kritiek dat koffie de bloeddruk verhoogt is ook relatief. Het effect is zoals bij trappenlopen: het effect is tijdelijk en dus ongevaarlijk.

Wie wel zijn koffiegebruik moet minderen, zijn slechte slapers en vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven. Aan te raden is maximum twee à drie koppen. Een doorsnee mens mag tot zes koppen per dag gaan. 

Nog een laatste tip: koffie giet je best op. Papieren filters houden immers schadelijke stoffen beter tegen. Espresso is iets minder goed. En 'gekookte koffie' (koffiedik rechtstreeks in het water) is het minst aan te raden.