Kojibiose, gezonde suiker

1 maart 2016
Voor de zoetebekken onder ons is er goed nieuws. De Universiteit Gent werkt aan een gezonde suiker. Kojibiose heet die.

Toegegeven, ook wij hadden er nog nooit van gehoord, van kojibiose. Nochtans bestaat het al langer. Onderzoekers van de Universiteit Gent hebben nu een manier gevonden om het makkelijker te produceren.

"Kojibiose komt in kleine hoeveelheden in de natuur voor, in Japanse rijstwijn bijvoorbeeld", zegt Tom Desmet van de Universiteit Gent in Nieuwe Feiten. "Maar tot nader order was het onmogelijk om kojibiose op grote schaal te produceren. Wij brengen daar verandering in."

Kojibiose is gezonder dan klassieke suiker, omdat het weinig calorieën bevat, het niet slecht is voor de tanden en een positief effect heeft op onze darmflora. En het smaakt ook nog eens als gewone suiker.

Goed nieuws voor de zoetebekken onder ons, want deze gezonde suiker zou bijvoorbeeld als alternatief voor klassieke suiker in snoep en koekjes gebruikt kunnen worden? "We gaan dat nu in samenwerking met de voedingsindustrie onderzoeken. Er is al veel interesse, zowel van kleine kmo's als van multinationals." Of kojibiose inderdaad een waardige suikervervanger zal worden, weten we binnen enkele jaren.

Foto © Wikipedia

Radio 1 Select