"Kom ik in het parlement, dan zal ik ook als onafhankelijke zetelen"

17 januari 2019
© Belga
Jean-Marie Dedecker zal de West-Vlaamse Kamerlijst van N-VA duwen, als onafhankelijke weliswaar. Hij is rotsvast overtuigd van zijn beslissing.

Hij had het eerst ontkend, maar Jean-Marie Dedecker keert dan toch terug op het nationale politieke toneel. "Ik kan de hulp van de N-VA gebruiken voor de gemeente Middelkerke, waar ik burgemeester ben. Maar het is vooral zo dat het alle hens aan dek is momenteel. Ik ben voor een socio-economisch rechts Vlaanderen, voor een confederaal Vlaanderen, ook de migratiepolitiek belangt me aan. Als we nog op centrum-rechts willen bestuurd worden, is N-VA daarvoor een onmisbare schakel. Vandaar ook mijn steun voor de partij", verklaart Dedecker.

Waarom wordt hij geen lid van de partij dan? "Ik ben een vrijdenker, dat is heilig voor mij, maar we sluiten een verstandshuwelijk op ideologisch vlak. Onze verstandhouding dateert niet van na de verkiezingen, het was al langer zo. En er was versterking nodig in West-Vlaanderen om een heel jonge kopman te steunen met een oudere, ervaren man in de staart. En kom ik in het parlement, ga ik ook als onafhankelijke zetelen."

Ik ben en blijf onafhankelijk, ik word zeker geen N-VA-lid

En wat dan als er een twistpunt is tussen het programma van N-VA en de geest van Dedecker? "Ik kan nu gemakkelijk schieten van buitenaf, dan kan dat niet meer, dat weet ik wel. Je schiet niet op je eigen familieleden, je wast ook je mond met zeep als je het over die familieleden hebt, dus ik zal alles eerst intern bespreken, binnen de partij. Maar ik ben en blijf onafhankelijk en ik hou me het recht voor te zeggen dat de keizer geen kleren aanheeft. Maar we zullen wel zien na de verkiezingen. Maar neen, ik word zeker geen N-VA-lid."

"We gaan gezamenlijk campagne voeren, gezamenlijk op de affiche staan en ik krijg campagnegeld van de partij. Ik heb mij geout, voor de rest zien we wel wat het wordt, we moeten de definitieve lijstsamenstellingen nog afwachten", besluit Dedecker.

Beluister het gesprek met Jean-Marie Dedecker in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Radio 1 Select