Kom op tegen Kanker wil rookruimtes in horeca weg

28 september 2019
Kom op tegen Kanker wil aparte rookruimtes in cafés en restaurants ver­bieden. De organisatie stapt naar de rechter omdat ze in strijd zouden zijn met een verdrag van de Wereld­gezondheidsorganisatie.

In Nederland had een gelijkaardige klacht succes. De Antirookvereniging Clean Air Nederland (CAN) tekende verzet aan en kreeg gelijk van de rechtbank. Vrijdag werd ook het cassatieberoep verworpen. Vanaf nu zijn dus alle aparte rookruimtes in Nederlandse horecazaken ver­boden.

Kom op tegen Kanker wil dat hier ook. "We doen dat niet alleen omdat er een precedent is", zegt directeur Marc Michils. "Maar vooral omwille van de gezondheidsredenen. We weten dat er nog altijd rook uit rookzones ontsnapt. En dat anderen in dat café nog altijd passief meeroken. Bovendien is er ook de zogeheten derdehandsrook: het personeel dat die ruimte moet poetsen, wordt ook blootgesteld."

Zien roken, doet roken

Rookruimtes zijn in ons land nochtans streng gereglementeerd. De ruimte mag bijvoorbeeld maximaal een vierde van de commerciële oppervlakte van de zaak innemen, de afzuig­installatie moet aan een hoop technische eisen voldoen en de deur mag nooit openstaan.

Maar dat volstaat niet voor Kom op tegen Kanker. "Zien roken, doet roken", zegt Michils. "We willen afdwingen dat er op geen enkele openbare plaats gerookt mag worden, zodat jongeren niet in de verleiding komen om te beginnen roken in plaats van later te moeten stoppen. En dan moeten we ook echt stoppen met die rookzones."

Bron: VRT NWS en De Ochtend 

Beluister het volledige gesprek met Marc Michils:

Lees ook: