Komaf met de trage bankoverschrijvingen?

24 november 2015
In De Morgen staat dat 'instant payments' voor eind dit jaar zullen worden goedgekeurd. Dat is een overeenkomst waarmee de Belgische bankensector werk maakt van snelle betalingen, die binnen een paar seconden worden afgehandeld.

"Dat zijn gewone overschrijvingen tussen bankrekeningen, die wat vlugger gaan dan nu.", zegt professor economie Leo Van Hove.

De doelstelling is om die overschrijving af te handelen in een paar seconden, en niet in één werkdag, wat momenteel het geval is.

De gebruiker kan dan betalen door middel van een applicatie. "Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden bij thuislevering. Als je dan geen cash in huis hebt, dan kan je met instant betalingen de betaling meteen kunnen doen. De leveraar ziet dan meteen of je betaald hebt, dat is het verschil met Homebanking nu."

Toch ziet professor Van Hove 'instant payments' niet meteen dé nieuwe manier van betalen worden:

Ik zie het eerder als een aanvulling voor situaties waar snelheid heel belangrijk is. Bij betalingen in winkels voor dagelijkse aankopen lijkt het me niet nodig. Daar hebben we een performant systeem.

 

Online kan het wel nog een rol spelen, maar ook daar heeft het met snelheid te maken.

"De Belgische banken gaan het akkoord voor het einde van het jaar tekenen, maar wanneer het effectief in werking gaat, is niet duidelijk", besluit professor Van Hove.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bron: De Morgen