Komen er gelijke prijzen voor mannen en vrouwen bij de kapper?

14 december 2019
Bij de kapper betalen vrouwen meestal veel meer dan mannen. Nu wil minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V) daar iets aan veranderen door de kapperstarieven te laten baseren op basis van de geleverde diensten: wassen, knippen, brushen.

Terwijl een man hooguit tussen de 20 en de 30 euro betaalt na een kappersbezoek, kost een knipbeurt voor een vrouw vaak minstens het dubbele. Voeg daar nog een brushing en een kleurtje aan toe, en dan gaat het al snel richting de 100 euro voor een vrouw.

Robert d’Amico, Kamerlid voor de uiterst linkse PVDA, vindt dat discriminatie op basis van geslacht, schrijft Het Nieuwsblad. Het Kamerlid vroeg daarom aan minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle wat zij daaraan kon doen.

Zelfde tarieven

Uit het antwoord blijkt dat de minister nieuwe kapperstarieven wil: op basis van de aangeboden diensten en niet langer op basis van geslacht. Een zelfde prijs dus voor bijvoorbeeld een gewone knipbeurt, zonder onderscheid te maken op basis van geslacht.

“Iedereen moet een kapsel naar keuze kunnen krijgen, aan een prijs die verband houdt met de effectieve werktijd en complexiteit en niet het geslacht”, luidt het antwoord van de minister. Wat die tarieven voor wassen, knippen en brushen zijn, dat moet de sector volgens Muylle zelf overeenkomen.

Vanwaar onderscheid?

Maar wat vinden de kappers daar nu zelf van en waar komt die discriminatie vandaan? Stephane Coigné, voorzitter van werkgeversorganisatie coiffure.org, beaamt in De Wereld Vandaag dat vrouwen in het algemeen meer betalen bij de kapper dan mannen, maar volgens hem hangt dit niet van het geslacht van de cliënt af.

Coigné zegt dat er geen onderscheid gemaakt mag worden tussen mannen en vrouwen, en houdt vol dat er geen verschil in tarieven is als er exact dezelfde diensten worden geleverd. Een vrouw met een eenvoudige korte coupe zou dus evenveel betalen als een man.

Volgens Coigné loopt de kappersrekening bij vrouwen vooral op doordat ze vaak hun haren laten kleuren en brushen. En het knippen zelf? Dat duurt bij vrouwen gemiddeld langer dan bij mannen, vandaar de hogere tarieven die doorgaans aangerekend worden.

Beluister het gesprek met Stephane Coigné:

Lees ook: