Kommil Foo kiest muziek om naar huis te rijden

18 juli 2016
Het is een traditie sinds 1989: tijdens de Gentse Feesten staat Kommil Foo tien dagen op rij op de planken, dit jaar in het NTGent. Het begin van de zomervakantie betekent dus altijd hard werken voor Raf en Mich Walschaerts. Bij wijze van ontspanning nodigt Korneel De Clercq de broers uit in Wonderland, om een uurtje te praten over enkele van hun favoriete nummers. "We hebben heel intuïtief gekozen, bijna willekeurig, maar het zijn stuk voor stuk wereldnummers."

Raf en Mich kozen elk vijf nummers, zonder met elkaar te overleggen. "Voor hetzelfde geld hadden we dezelfde nummers gekozen, want we houden van dezelfde muziek", zegt Mitch. Raf bevestigt: "Vijf nummers kiezen is niet gemakkelijk, maar ik ging er sowieso van uit dat mijn broer vijf nummers zou kiezen die ik ook zou willen horen."

"Als wij na een voorstelling naar huis rijden zijn we elk om beurt DJ. Nieuwe muziek of nummers die we nog niet kenden steken we in een Spotify-playlist en beluisteren we samen in de auto. De nummers die we vandaag kozen, hadden in zo'n playlist kunnen zitten."

Sixties, seventies, en... Gregory Porter

Aan grote namen ontbreekt het niet in het lijstje: The Rolling Stones, Nina Simone, Joe Cocker, Jacques Brel... Een opvallende naam in dat rijtje is Gregory Porter. Mich is een grote fan: "Hij leunt wat mij betreft aan tegen Sinatra, het is een ongeloofelijk straffe artiest met een hele warme stem".

"Ry Cooder staat in het lijstje omdat hij erin slaagt een eigen universum te creëren", zeggen Raf en Mitch. "Grote helden hebben we niet echt, maar het universum van Ry Cooder vinden we fantastisch."

En dat Nina Simone in de lijst voorkomt vinden Raf en Mich ook vanzelfsprekend: "Ze heeft fantastische muziek gemaakt, altijd met een hoek af. Sinds we een documentaire over haar gezien hebben, verbaast ons dat ook niet meer. Er wàs gewoon een hoek af bij Nina Simone."

Beluister hieronder die tien nummers die Raf en Mich kozen voor Wonderland.

Kommil Foo