"Kompany zal een zege tegen Standard niet publiekelijk minimaliseren"

20 september 2021
© VRT
Anderlecht dat weinig lof kreeg na de zege tegen Standard, de zoveelste competitienederlaag van Gent, de malaise bij Beerschot en Genk dat minder sterk is in de breedte dan verwacht. Peter Vandenbempt had weer genoeg stof om te analyseren na de 8e speeldag.

"Anderlecht heeft het onnodig spannend gehouden"

Anderlecht werd na de zege tegen Standard fel bekritiseerd door de manier waarop het won. Maar Vincent Kompany wou het plezier daardoor niet laten vergallen.

Als Anderlecht-man in hart en nieren weet Kompany hoe belangrijk het is, ook voor de fans, om Standard te verslaan. Het is niet vanzelfsprekend dat Anderlecht wint in Luik, in de laatste 15 duels had het daar maar 2 keer gewonnen.

Ik denk niet dat Kompany nu ineens minder een romanticus is geworden. Maar na die slappe maand augustus met die pijnlijke Europese exit tegen Vitesse, is hem van bovenaf heel duidelijk gemaakt dat resultaten halen de prioriteit is tussen die 2 interlandbreaks.

Kompany kreeg de opdracht om punten te pakken en wel heel erg dringend, ondanks het lastige programma.

Kompany zal dan ook niet publiekelijk een overwinning tegen Standard minimaliseren en opmerkingen maken. Al waren die er zeker te maken. Dat zal intern ook wel gebeuren, veronderstel ik.

Anderlecht werd na de zege tegen Standard fel bekritiseerd door de manier waarop het won. Maar Vincent Kompany wou het plezier daardoor niet laten vergallen.

De opening van Anderlecht was goed en sterk. Maar nadien tegen 10 en later zelfs 9 man is er gewoon matig gevoetbald.

Al die ruimte onbenut laten, zoveel verkeerde passes versturen. Daardoor kon Standard het ook blijven opbrengen om te blijven lopen en vechten voor die gelijkmaker. Standard heeft een geweldige mentaliteit getoond.

Anderlecht heeft het onnodig spannend gehouden. Tegelijkertijd zal Anderlecht zelf wel zeggen dat Standard ondanks al die ijver nauwelijks echt gevaarlijk geweest.

Dat Anderlecht fel bekritiseerd wordt voor de manier waarop na een zege op Standard doet denken aan de lang vervlogen en betere tijden in Brussel. Complimenten voor fraai voetbal na alweer een nederlaag, daar hebben ze in Neerpede in elk geval meer dan genoeg van.

(lees verder onder de foto)

© Belga
© Belga

"Als Suzuki Onuachu heet, had Genk gisteren een probleem"

Genk-coach John van den Brom had tegen STVV 7 andere spelers in het elftal gezet in vergelijking met de Europese wedstrijd tegen Rapid Wien.

Er moet geroteerd worden, want Genk heeft een druk programma. Van den Brom begon bijvoorbeeld met een ander middenveld.

Genk was tegen STVV voor alle duidelijkheid de betere ploeg en dominant. Maar er kwam nauwelijks wat van, zeker in de eerste helft.

Dat overwicht is ook deels het gevolg van de keuzes die de coach van de tegenstander maakt: een laag blok, veel volk daarin en proberen te counteren. Als Suzuki Onuachu heet, dan had Genk een probleem gehad.

Het was pas met de inbreng van Heynen dat Genk doelgerichter is beginnen te voetballen.

Het verschil werd uiteindelijk dan toch weer gemaakt door die geweldige spits Paul Onuachu. Fenomenaal eigenlijk, een geweldige goal ook. Hij bewees in die fase dat dubbele meters op kunstgras goed uit de voeten kunnen als ze goede voeten hebben.

Ik vond de overwinning van Genk finaal verdiend. Tegenover die misser van Suzuki waarnaar verwezen wordt als een soort scharniermoment staan ook 2 missers van Toma van Genk.

Sint-Truiden verdiende lof voor de organisatie en inzet. Maar het is de klasse van Genk die het heeft gehaald. Om nu te zeggen dat Genk zomaar heel veel spelers kan wisselen en op niveau kan blijven voetballen, dat vind ik dan toch weer niet.

Beluister de analyse van Peter Vandenbempt in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: sporza.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Lijst van artikels