Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

De Ochtend

Komt er schot in de formatie? Magnette en De Wever straks naar de koning

vr 31 jul. - 5:27

Vanmiddag worden PS-voorzitter Paul Magnette en zijn N-VA-collega Bart De Wever verwacht bij koning Filip. Ze zullen een stand van zaken geven over hun missie om een nieuwe federale regering op de been brengen.
N-VA-voorzitter Bart De Wever en zijn PS-collega Paul Magnette

Gisteren ontvingen de twee opdrachthouders nog een lijstje met desiderata van de liberale partijvoorzitters Georges-Louis Bouchez (MR) en Egbert Lachaert (Open VLD). Hoe ver staan Magnette en De Wever eigenlijk en zullen zij slagen waar hun voorgangers zijn gestrand?

Eerst het goede nieuws: Paul Magnette (PS) en Bart De Wever (N-VA) kregen hun koninklijke opdracht aan de vooravond van de nationale feestdag, en sindsdien hebben we weinig of niets meer vernomen over de federale formatie. Dat er geen strategische perslekken zijn om politieke rivalen te dwarsbomen, wijst erop dat alle betrokkenen inzien dat alles op alles moet worden gezet om eindelijk een volwaardige federale regering te vormen. We zijn intussen meer dan één jaar en twee maanden na de verkiezingen.

Wie wil wat?

Magnette en De Wever werken aan een zogenoemde paars-gele coalitie van PS, SP.A, N-VA, CD&V, CDH, MR en Open VLD. Ze moeten overeenstemming zoeken rond drie belangrijke thema's: communautaire hervormingen, sociaal-economisch beleid en veiligheid en migratie.

Het communautaire, waarbij het onder meer gaat over volksgezondheid en arbeidsmarktbeleid, moet de N-VA charmeren. Het sociaal-economische is dan weer van belang voor de socialisten, die staan voor meer geld voor de zorg en voor een degelijk minimumpensioen. Voor de liberalen is dat ook belangrijk, maar zij vinden dat alles betaalbaar moet blijven, bijvoorbeeld door meer flexibiliteit op de arbeidsmarkt of door meer mensen aan het werk te krijgen.
Veiligheid en migratie moet de voorstanders van "law and order" verleiden, en misschien ook wel Vlaams Belang electoraal de pas afsnijden. Dat Vlaams Belang was de grote winnaar van de verkiezingen van vorig jaar.

Waarom zo'n haast?

Na alle mislukte formatiepogingen staan de politici onder grote druk om er nu eindelijk eens iets van te bakken. Bij gebrek aan doortastend beleid blijft de staatsschuld oplopen, en dat heeft de aanhoudende coronacrisis alleen maar erger gemaakt.

De restregering van premier Sophie Wilmès (MR) moet alle zeilen bijzetten om die coronacrisis onder controle te krijgen, maar in september moet Wilmès het vertrouwen van de Kamer vragen. Het hoeft dus geen betoog dat er tegen dan beter een volwaardige regering in de steigers kan staan. 

Waar ligt de knoop?

Dat Paul Magnette en Bart De Wever nu door één deur kunnen, betekent niet dat alle formatieobstakels van de baan zijn. De knoop lijkt nu aan de blauwe kant van het politieke spectrum te liggen. Gisteren nog kregen de opdrachthouders een lijstje met opmerkingen en wensen van MR en Open VLD.

De liberale voorzitters Georges-Louis Bouchez en Egbert Lachaert zijn trouwens nog wat kregelig. Ze hebben het gevoel dat ze door N-VA-voorzitter Bart De Wever en SP.A-voorzitter Conner Rousseau aan het lijntje zijn gehouden tijdens de formatiepoging van de zogenoemde "drie koningen" (Bouchez, Lachaert en Coens). Dat er de afgelopen dagen in de pers is gesuggereerd dat het bedoeling is om de "lastige" Bouchez en zijn MR eraf te rijden, wordt evenmin gesmaakt.

Dat de liberalen op zijn zachtst gezegd koele minnaars zijn van een nieuw rondje staatshervorming, is ook geen geheim. Afgelopen dinsdag liet vicepremier Alexander De Croo (Open VLD) andermaal weten geen fan te zijn van een nieuwe focus daarop. "Mensen beschermen, op het vlak van gezondheid en voor de economische gevolgen van de coronacrisis, zal onze enige prioriteit mogen zijn", aldus De Croo.

Over communautaire hervormingen zonder grondwetswijziging zouden de liberalen wel bereid zijn te praten, maar dan alleen als daarbij efficiëntiewinst kan worden geboekt.

Wat nu?

Op 20 juli heeft koning Filip Paul Magnette en Bart De Wever gevraagd "om de nodige initiatieven te nemen met het oog op de vorming van een regering die steunt op een brede meerderheid in het parlement". In mensentaal betekent dat "een formatie voorbereiden".

Vanmiddag brengen ze een eerste keer verslag uit over hun opdracht. Een nieuwe regering zal nog niet voor vandaag zijn. Dat hoeft ook niet, want de regering-Wilmès heeft nog tot september het vertrouwen van het parlement. Wellicht worden er nog verlengingen gespeeld.

Luister naar de analyse van Johny Vansevenant, Wetstraatjournalist:

Bron: vrtnws.be en De ochtend

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet