Komt regering vandaag met maatregelen om energiefactuur aan te pakken? Ministers straks weer samen

3 oktober 2021
© Unsplash
Het is de bedoeling dat de federale regering vandaag nog met maatregelen komt die de stijgende energiefactuur moet aanpakken. Op dit moment liggen er nog verschillende opties op tafel. Een overleg met de topministers vanmiddag moet - als alles goed gaat - de knoop doorhakken.

De energieprijzen veroorzaken voor heel wat mensen kopzorgen. Voor de gezinnen die de facturen moeten betalen, maar ook voor de ministers van de federale regering. Zowel vrijdag als zaterdag zat de kern - met daarin de topministers van de federale regering - samen om te kijken wat ze daaraan kunnen doen.

Verschillende partijen hebben ook verschillende oplossingen of opties op de onderhandelingstafel gelegd. Het gaat dan over een verlenging van het sociaal tarief voor de mensen met de laagste inkomens, het verlagen van de accijnzen (waardoor de factuur voor iedereen naar beneden gaat) en een energiecheque voor elk gezin (een voorstel van de PS, waar volgens onze informatie weinig enthousiasme over is bij de andere partijen).

Of het een van die pistes wordt of misschien nog een andere optie, is momenteel niet duidelijk. Alle regeringspartijen lijken wel overtuigd van het idee dat de extra btw-inkomsten door de gestegen energieprijzen terug naar de burgers en de bedrijven moeten gaan.

"We zijn ons heel goed bewust van het feit dat we iets moeten doen aan de energieprijzen en dat we daar als regering inspanningen moeten leveren", zei Van Peteghem gisterenmiddag, nog voor de start van de tweede dag onderhandelingen. "We hebben het idee op tafel gelegd om de meerinkomsten die we hebben uit btw terug te geven aan de gezinnen." Om hoeveel geld het precies gaat, wil of kan Van Peteghem niet zeggen.

Vanmiddag zit de kern opnieuw samen over de kwestie. Het is de bedoeling om vandaag nog een akkoord te bereiken, zo verneemt onze redactie.

Ondertussen is de federale regering ook aan het onderhandelen over de begroting van volgend jaar. "Het een heeft sowieso invloed op het andere. Gelijk welke maatregel om de energiefactuur naar beneden te krijgen, kost de overheid geld", zegt VRT NWS-journalist Michaël Van Droogenbroeck. "Een deel daarvan kan worden betaald door de hogere btw-inkomsten, maar dat zal niet volstaan. De moeilijke puzzel van de begrotingsopmaak, wordt daardoor nog moeilijker."

Voor de begroting zélf is er wel nog wat tijd. Op 12 oktober leest de premier in de Kamer zijn jaarlijkse beleidsverklaring voor, ten laatste op 15 oktober moet België zijn begroting bij de Europese Commissie indienen.

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'