"Kondig uw verloving aan, bisschop De Kesel!"

13 mei 2016
Waarom pastoors eigenlijk niet mogen trouwen? Het was niet de minste die het zich van de week afvroeg: Jozef De Kesel, aartsbisschop. Briefschrijver Louis Vandievel is het volmondig met hem eens. Meer zelfs: hij deelt wat tips uit. Om het wat rapper vooruit te laten gaan.

Beste aartsbisschop Jozef De Kesel,

Wel wel, wel, we hebben het nog eens over het priestercelibaat, dat was alweer enkele jaren geleden. Gehuwde mannen zouden priester moeten kunnen worden, zei u in 2010, en u voegde eraan toe dat ook vrouwen priester zouden moeten kunnen worden. U was toen net bisschop van Brugge geworden, in opvolging van de pedofiel Roger Vangheluwe. Nu bent u aartsbisschop en over de vrouw hebt u niet meer gesproken. Ik kan aannemen dat de dingen traag gaan in de kerk, maar de discussie over het priestercelibaat lijkt meer op de processie van Echternach.
 
In de roerige jaren zestig van de vorige eeuw ging het om een variant van de huidige discussie: priesters wilden trouwen. Dat mocht niet, uiteraard niet. Jezus Christus was ook niet getrouwd. Sommige van zijn apostelen wel, maar dit geheel terzijde. En in het hele mooie boek van wijlen José Saramago, " Het evangelie volgens Jezus Christus", leefde Jezus samen met Maria Magdalena, het zou hem enkele eeuwen later op zijn C4 zijn komen te staan. Ik kan u dat boek ten stelligste aanraden, bisschop de Kesel, het zal uw horizont verruimen. Maar we waren dus in de jaren zestig: een hele generatie jonge, gedreven priesters die wilden trouwen, hield het voor bekeken en nam zelf ontslag of werd ontslagen. Discreet samenhokken, tot daaraan toe, maar trouwen, ho maar.
 
Het aantal priesterroepingen ging pijlsnel de diepte in. En tegelijk liepen de kerken in Vlaanderen leeg, een neergang die amper tot staan is gebracht. Pragmatisch als ze in geval van nood kan zijn, haalde de katholieke kerk in Vlaanderen als een goochelaar de diaken uit de mouw. De diaken mocht wel een getrouwde man zijn. En de diaken mag bijna evenveel als de priester. In mijn geboortedorp woont de diaken zelfs in de pastorie en hij spreekt zalvender dan ik ooit een priester heb horen spreken. In andere parochies is de diaken een vrouw. Voor de Vlaamse katholiek is dat allemaal opperbest, hij maakt zich al heel lang geen zorgen meer over wat de kerk in Rome erover denkt. 
Maar zo gaat het natuurlijk niet vooruit, bisschop De Kesel. En wat u erover denkt, maakt op de aartsconservatieve Vaticaanmafia niet veel indruk, vrees ik. Een shocktherapie dringt zich op. Kondig uw verloving aan, bisschop De Kesel. Zolang de trouwzaal niet is vastgelegd, kunt u nog altijd terug.
 
met vriendelijke groet,
 
Louis