Koning Filip ontmoet prinses en halfzus Delphine: "Bijzonder gesprek, gelegenheid om elkaar te leren kennen"

15 oktober 2020
Koning Filip heeft prinses (en halfzus) Delphine ontmoet. Twee weken geleden besliste het hof van beroep dat Delphine officieel prinses werd en zich voortaan Van Saksen-Coburg in plaats van Boël mag noemen. De historische ontmoeting vond vorige week vrijdag plaats, op het kasteel van Laken. "Het was een warme ontmoeting. Dit uitgebreid en bijzonder gesprek gaf ons de gelegenheid om elkaar te leren kennen", klinkt het bij het koningshuis.

In een Facebookpost - mét foto - heeft het Belgische koningshuis bekendgemaakt dat koning Filip prinses Delphine ontmoet heeft. Amper twee weken geleden besliste het hof van beroep dat Delphine Boël voortaan Delphine van Saksen-Coburg wordt en dat ze zich voortaan ook mag laten aanspreken als prinses. Na die uitspraak zei Delphine nog dat ze nog niets gehoord had van het koninklijk paleis. "Ik verwacht niets meer", klonk het toen.

Maar nu is er dus toch een ontmoeting tussen broer en halfzus (prinses Delphine is de buitenechtelijke dochter van koning Albert II). 

Koning Filip heeft zijn halfzus uitgenodigd voor een lunch op het kasteel van Laken, in zijn privéwoning dus. Dat was op vrijdag 9 oktober, 8 dagen na het arrest van het hof van beroep dus. Ze hebben drie uur lang met ekaar gepraat, en dat was bij momenten best een emotioneel gesprek.

Het was een "eerste" ontmoeting, klinkt het in de mededeling. "Het was een warme ontmoeting. Dit uitgebreid en bijzonder gesprek gaf ons de gelegenheid om elkaar te leren kennen. We hebben gesproken over onze eigen levens en onze gemeenschappelijke interesses. Deze band zal zich verder in familieverband ontwikkelen." En nog opvallend: het bericht werd ondertekend door Filip én Delphine.

Het was een eerste kennismaking zoals dat gaat tussen twee mensen die ontdekt hebben dat ze familie van elkaar zijn, zo wordt het gesprek omschreven. Koning Filip en prinses Delphine zijn op zoek gegaan naar wat ze gemeenschappelijk hebben, zoals hun interesse voor kunst, of hun ervaringen met het ouderschap. Ze ontdekten ook dat ze ervaringen uit hun jeugd - en niet altijd positieve - gemeenschappelijk hebben. Ze besloten ook allebei om deze ontmoeting even te laten bezinken voor ze die wereldkundig maakten.

Dat het zo lang geduurd heeft voor koning Filip dit initiatief nam, had vooral te maken met de rechtszaak. Als kroonprins al zat Filip in een lastig parket: dit ging over een conflict tussen zijn vader en diens buitenechtelijke dochter, en die vader was dan ook nog eens koning. Delphine stapte uiteindelijk naar de rechter, en dat moment viel nagenoeg samen met de troonswissel. Zolang de rechtszaak aanhangig was, kon koning Filip moeilijk reageren, al was het maar om de rechtsgang niet te beïnvloeden.

Alain de Jonge, een van de advocaten van prinses Delphine, reageert opgetogen: “Dit is fantastisch nieuws. Het feit dat ze elkaar hebben ontmoet, betekent een kentering in de relatie met het koningshuis.”

"Deze band zal zich verder in familieverband ontwikkelen" zo eindigt de Facebookpost. Het zou dus kunnen dat er in de toekomst ontmoetingen zijn tussen de gezinnen van koning Filip en prinses Delphine. Of dat ook betekent dat Delphine zal verschijnen op officiële evenementen is nog niet duidelijk. Het zal er zeker ook van afhangen of Delphine dat zelf wel wil.

Van de kant van koning Albert en koningin Paola is nog geen reactie vernomen op deze ontmoeting tussen koning Filip en prinses Delphine.

Luister naar royaltywatcher Flip Feyten in 'De Wereld Vandaag':

Luister ook naar een reactie van Mark Van de Wijngaert, koningskenner, in 'De Ochtend':

Bron: vrtnws.be en De wereld vandaag