Stickers van het Rode Kruis kopen? "Indien u het puur fiscaal bekijkt, dan is dat een stomme zet"

29 april 2019
© Belga / Radio 1
Misschien heb je ook al een Playmobilsticker van het Rode Kruis gekocht? Professor Michel Maus heeft zijn bedenkingen: "Fiscaal gezien is het veel verstandiger om elk jaar een enkel goed doel uit te kiezen waaraan u dan een groter bedrag schenkt." Maus gaf ondertussen ook meer uitleg bij zijn column in 'De Wereld Vandaag'.

Koop geen stickers van het Rode Kruis!

Het is weer de tijd van het jaar waar we met zijn allen aan de kruispunten en in supermarkten lastig worden gevallen door een van de 13.000 gele hesjes van het Rode Kruis met de vraag om voor 5 euro een Playmobilsticker te kopen als steun.

Aan die jaarlijkse stickerverkoop is trouwens een ganse geschiedenis verbonden die terug gaat tot de jaren vijftig. Met het uitbreiden van het wegennet steeg het aantal ongevallen en begon het Rode Kruis met hulpposten langs de weg. Om de kost hiervan te financieren werden eerst wimpels verkocht om aan autoantennes te hangen en vanaf 1961 werden dat stickers.

Sindsdien werd de stickerverkoop een jaarlijkse traditie die tot op vandaag blijft bestaan en die vrij succesvol is. Vorig jaar bijvoorbeeld bracht de stickerverkoop maar liefst 3,2 miljoen euro op en de opbrengt hiervan gaat integraal naar de Rode Kruisafdelingen die hierdoor onder andere ambulances of interventiekledij kunnen aankopen of opleidingen en bijscholing voor vrijwilligers organiseren.

De vraag is of we ook dit jaar terug van die stickers moeten kopen. Het antwoord op deze vraag hangt af hoe u naar liefdadigheid kijkt. Indien u het puur fiscaal bekijkt, dan is het kopen van een sticker van 5 euro een stomme zet.

Onze wetgeving voorziet immers dat u voor giften aan erkende goede doelen, zoals het Rode Kruis, kunt genieten van een belastingvermindering in de personenbelasting. Maar om die belastingvermindering te krijgen moet uw gift wel aan verschillende voorwaarden voldoen.

De wetgeving bepaalt dat de belastingvermindering maar geldt voor giften van minstens 40 euro per kalenderjaar en per erkend goed doel. Als uw gift aan deze voorwaarden voldoet, dan krijgt u een belastingvermindering van 45% van het bedrag dat u hebt geschonken. Als u dus 100 euro aan een erkend goed doel schenkt, mag u 45 euro van uw personenbelasting aftrekken. Dat is toch mooi meegenomen.

Voor de volledigheid moeten we ook meegeven dat er ook wel grenzen voor deze fiscale aftrek werden bepaald. Het totale bedrag van de giften waarvoor de belastingvermindering wordt verleend mag nooit meer bedragen dan 10% van uw totale netto-inkomen met een absoluut maximum van 384.300 euro.

In ieder geval is het duidelijk dat het kopen van een sticker van 5 euro voor het Rode Kruis, fiscaal totaal nutteloos is.

En dat geldt natuurlijk ook voor stiftjes van de Pater Damiaan-actie, wenskaarten van 11.11.11, sleutelhangers voor Kom op Tegen Kanker en noem maar op. U mag dan wel een goed hart hebben, fiscaal gezien is het veel verstandiger om elk jaar een enkel goed doel uit te kiezen waaraan u dan een groter bedrag schenkt, eerder dan elke maand een klein bedrag te doneren voor een steunactie van een goed doel. Denk daar maar eens over na als u binnenkort weer uw fiscale aangifte moet invullen.

Dus conclusie beste lezer, koop geen stickers meer van het Rode Kruis. Stort integendeel via uw smartphone 40€ op de rekening BE28 0960 0000 9620 van het Rode Kruis Vlaanderen. Daar worden zowel uzelf als het Rode Kruis beter van.

"Geen aanklacht tegen het Rode Kruis"

Bovenstaande column van Michel Maus genereerde al heel wat reacties op de sociale media. "Dit opiniestuk is uiteraard geen aanklacht tegen het Rode Kruis, maar wel tegen het fiscale regime voor giften" zegt Michel Maus in 'De Wereld Vandaag'. "Als je 1 gift doet van 40 euro aan een goed doel krijg je belastingvermindering. Maar wie net hetzelfde bedrag geeft, en het verspreidt over 8 goede doelen die elk 5 euro krijgen, die kan er fiscaal niets mee doen. Dat vind ik een aanklacht waard, omdat kleine giften van normale mensen op die manier fiscaal uit de boot vallen. Wie wat meer marge heeft om aan liefdadigheid te doen, wordt wel fiscaal beloond."

Beluister het gesprek met Michel Maus in 'De Wereld Vandaag':

Het Rode Kruis reageerde zelf ook via Twitter:

Lees ook: