Koop jij genderneutraal speelgoed voor je kind?

10 december 2014
Auto's voor jongens, poppen voor meisjes. Ook in de speelgoedwinkel vind je genderstereotiepen terug, tot ongenoegen van een groeiende groep ouders. De speelgoedwinkel 2.0 deelt speelgoed in per thema, activiteit of leeftijd, niet per geslacht.

Sophie Bollen, lector in het hoger onderwijs en actief in de genderstudies, bond in De Morgen de kat nog maar eens de bel aan: "Mijn zoon vroeg aan Sinterklaas een pop. Daar sta je dan als ouders. Maar, hoe kun je te ver gaan door je zoon een pop te geven? Waarom zijn we toch zo bezorgd om wat speelgoed doet met de genderidentiteit van onze kleine jongens?"

Bollen is niet alleen met haar kritiek. Sinds maart 2013 vragen de Vrouwenraad, VOK, Femma, VIVA-SVV, Ella, RoSa en çavaria om speelgoed aan te kopen zonder het geslacht van het kind in het achterhoofd te houden. Het platform deelt tips en meningen via de Facebook-pagina 'Vrij spel - Kinderen kiezen wel'.

REAGEER!

Hou jij bij het kopen van speelgoed rekening met het geslacht van je kind? Of probeer je net bewust genderneutraal speelgoed te kopen?

Hoe reageer je als je kind speeldgoed vraagt dat niet typisch bij zijn/haar geslacht past? Bijvoorbeeld een jongen die om een pop vraagt?

Foto © Mauren Veras

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.

Radio 1 Select