Koop jij online medicijnen?

11 september 2015
Er bestaan tientallen sites om online medicijnen te kopen, maar klanten van dokteronline.com kunnen ook medicijnen kopen die in principe enkel op voorschrift te verkrijgen zijn. "Volstrekt illegaal", zegt het Federaal Geneesmiddelenagentschap.

"Dokteronline.com is zelf geen online dokter en/of online apotheek of internetapotheek", lezen we in de persmap. Toch kan je via de website in geen tijd geneesmiddelen bestellen waar je in principe een voorschrift voor nodig hebt. Denk aan anticonceptiepillen, antidepressiva of malariapillen.

Toegegeven, je moet eerst een online artsenconsult ondergaan (een soort vragenlijst invullen), maar dat zou bijna pro forma zijn. De arts kan op geen enkele manier de antwoorden controleren.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block laat nu onderzoeken of de website legaal is. "De veiligheid moet voldoende gegarandeerd worden."

Vakblad De Specialist, dat een onderzoek deed, laat er geen twijfel over bestaan: "Het advies van de Orde van Geneesheren is duidelijk: elektronisch een diagnose stellen is niet toegestaan". Pascal Selleslagh, eindredacteur van De Specialist, reageert in Hautekiet.

REAGEER

Kocht jij online al geneesmiddelen die in principe enkel op voorschrift te koop zijn? Waarom? Zie je er geen gevaren in dat een arts je niet eerst onderzocht heeft?

Of ben je een arts en merk je dat je patiënten geneesmiddelen op voorschrift online kopen?

Foto © srgpicker

Het forum is afgesloten. Wil je nog reageren? Mail dan naar hautekiet@radio1.be.