Koor zoekt knapen

24 juni 2017
kathedraalkoor
De Onze-Lieve-Vrouwekathedraal in Antwerpen is op zoek naar koorknapen. Meer bepaald naar jongens uit het vierde, vijfde en zesde leerjaar van de lagere school, en dat blijkt niet zo simpel. Ook niet iedereen komt in aanmerking. Zaterdag houdt het kathedraalkoor auditie.

Vrijdagavond, 19u. In het Choraelhuys in Antwerpen, vlakbij de Vrijdagmarkt, lopen midden in de examentijd kinderen en jongeren binnen. In deze repetitiegebouwen van het Kathedraalkoor wordt geoefend onder leiding van stempedagogen. Het Kathedraalkoor bestaat uit zo'n 80 jongens en meisjes, van het derde leerjaar tot einde universiteit. Maar de laatste jaren is er wereldwijd een daling van mannenstemmen.

"Vroeger waren scholen niet gemengd en hadden ze elk een eigen meisjes- en jongenskoor," legt kapelmeester Sebastiaan Van Steenberge uit. "De schoolkoren zijn in het algemeen verdwenen, en daarmee werd de trend van minder jongenskoren ingezet. Meisjes durven er ook meer voor uit te komen dat ze zingen, jongens pakken daar minder mee uit. Ook de context is veranderd. Een school bestond vroeger uitsluitend uit Vlaamse kinderen met een katholieke achtergrond, nu is een school een weerspiegeling van de stad met verschillende nationaliteiten, en culturele en religieuze achtergronden. Bovendien wordt niet iedereen religieus opgevoed zoals dat vroeger gebeurde.

Als Kathedraalkoor zijn wij gebonden aan een religieus repertoire en dat vergt een religieuze achtergond

Het koor toegankelijk maken voor iedereen zoals dat onder meer in Londen gebeurt, gaat hier niet. En dat is soms jammer, geeft Van Steenberge toe. "Als ik over straat loop en ik hoor bepaalde moslimjongens zingen, met fantastische hoge stemmen, dan denk ik vaak 'die zou ik graag in mijn koor willen hebben'. "

Het koor is op zoek naar jongens van het derde tot het zesde leerjaar. "Wij recruteren in scholen en muziekacademies, maar ook bij bepaalde gemeenschappen, bv de Poolse gemeenschap in Antwerpen die er voor bekend staat heel katholiek te zijn.

We hopen een heel mooie traditie opnieuw leven in te blazen. 
 

Kinderen die willen aansluiten krijgen hier een opleiding, maar ze moeten wel beschikken over een mooi, goede en hoge stem, legt Van Steenberge uit. 'Ze moeten een perfecte toon kunnen overnemen. We zijn hoogte aan het verliezen in stemgebruik, kinderen zingen in de klas veel te laag, liedjes zijn te laag gecomponeerd." 

 

Zaterdag 24 juni is er auditie in het Choraelhuys. Van Steenberghe hoopt dat er veel nieuwe kandidaten zullen zijn, om op termijn een nieuw jongenskoor te kunnen oprichten.