Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

album van de week

classic album van de week

Radio 1 Sessies

kies24

Afbeelding van het programma: Nieuwe Feiten

Nieuwe Feiten

Koppels die apart slapen, slapen 3 uur per week meer

do 21 feb. - 1:36

Apart slapen heeft heel wat voordelen. Toch is relatiebemiddelaar Rika Ponnet er geen voorstander van.
“Een goede nachtrust is belangrijk om overdag te functioneren, maar een goede relatie is dat evenzeer”, zegt Rika Ponnet

Autobouwer Ford lanceert een bed dat je huwelijk en je nachtrust moet redden. Als je bedgenoot slapend op je helft komt gerold dan duwt dat bed zelf de ‘ongewenste indringer’ zachtjes terug. Automatisch. De techniek is geleend van auto’s die hun rijstrook houden, ook al dreigt de bestuurder in slaap te vallen.  Maar wie het bed meteen wil aankopen, moet nog even geduld uitoefenen: het is nog maar een prototype.

“Daar marcheert het toch niet zo goed meer”

Ford boort zo een relatietaboe aan. Een taboe met symbolische waarde zelfs. “Denk maar aan de uitdrukking ‘scheiden van tafel en bed’” zegt relatiebemiddelaar Rika Ponnet in ‘Nieuwe Feiten’.  “Het samen eten en samen slapen is bijna een metafoor voor wat intieme relaties zijn.” Als je partner niet meer met jou het bed wil delen, ook al is dat om praktische redenen, kan dat aanvoelen als een afwijzing. “Naar buiten toe geeft dat zo’n beeld van: ‘daar marcheert het toch niet zo goed meer’.”

Toch is er een kentering. “Bij vorige generaties was seksualiteit iets wat alleen in bed gebeurde. Als je dan niet meer samen slaapt, dan wil dat eigenlijk ook zeggen dat dat er niets meer gebeurt op dat vlak. Maar dit is aan het wijzigen. We zien bij jonge mensen dat seks absoluut niet meer direct verbonden is met de bedstee.”

“Meer openheid”

We vinden slapen almaar belangrijker, dus er is ook meer openheid over hoe we slapen, zegt Ponnet. We leven ook allemaal op heel individuele manieren: we hebben vaak verschillende agenda’s, en daarom wordt de nachtrust als iets individueel beschouwd. Denk maar aan koppels waar de ene persoon ’s nachts werkt, en de andere overdag. Of aan situaties waarbij de ene persoon laat thuiskomt, en de andere vroeg uit de veren moet.  Ook bij jonge ouders zie je het gebeuren dat men een beurtrol heeft om op te staan voor de huilende baby, zodat de andere eens een nachtje kan doorslapen.

Het kan ook voordelen hebben: uit onderzoek blijkt dat wie apart slaapt (in een aparte slaapkamer) een dikke drie uur extra per week slaapt.

Toch is Ponnet allerminst een pleitbezorger van apart slapen. “Het is totaal geen probleem als het af en toe gebeurt. Maar het bed is tegelijkertijd ook een rustige haven in onze relatie. Op alle andere plaatsen zijn er vandaag altijd afleidingen en is er vaak verbinding met anderen, dankzij de sociale media. Het bed is een plek waar je helemaal alleen bent met zijn tweeën, en waar je meer doet dan alleen maar slapen. Als het donker is en je ligt naast elkaar komen er bijzondere gesprekken tot stand: dingen die op andere momenten moeilijk gezegd of gedeeld kunnen worden.”

Het gaat ook over intimiteit, en over vormen van verdraagzaamheid die je daar wat oefent. “Wat kan je op de duur nog hebben van de andere? Als elk geluid al een irritatie is, hoe loopt dat dan tijdens de dag?”

“Een goede nachtrust is belangrijk om overdag te functioneren, maar een goede relatie is dat evenzeer”, besluit Ponnet.

Beluister het gesprek in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet