"Hoewel kinderen belangrijk zijn, hebben ouders ook een eigen weg te gaan"

27 januari 2017
Er zijn steeds meer echtscheidingen bij zestigplussers. Eén van de redenen: de zorg voor de kinderen die wegvalt. Relatietherapeute Karen Van den Broeck schreef er een boek over: “Het lege nest”.

Van den Broeck ziet dagelijks koppels tussen de 40 en 55 jaar wiens kinderen (bijna) het huis uit zijn en elkaar kwijt zijn geraakt als partner. Ze willen uitzoeken of ze de relatie nog nieuw leven kunnen inblazen of best uit elkaar gaan. "Ik adviseer koppels om na te denken over waarom ze voor elkaar gevallen zijn - voor er kinderen waren."

Wanneer de verschillen te groot zijn, kan relatie coaching helpen om de lange relatie op een mooie manier af te sluiten

Lees ook:

Volgens Van den Broeck komt de situatie voor bij koppels die tijdens de opvoeding van de kinderen te hard zijn opgegaan in het ouderschap. “Je merkt dat koppels minder tevreden zijn over hun relatie vanaf het moment dat er kinderen op het toneel verschijnen. De partnerrelatie komt op de tweede plaats. terwijl privétijd voor de relatie zo belangrijk is."

Eén van de eerste klassieke 'verschijnselen': koppels die elkaar 'mama' en 'papa' noemen in plaats van bij hun voornamen of troetelnamen

“Het is belangrijk om te onderzoeken vanwaar dat grote verlangen komt om hard voor de kinderen te zorgen,” merkt Van den Broeck op, “dikwijls zit er een geschiedenis achter waarbij ze het gedrag van eigen ouders kopiëren.” 

"Een vrouw zei me ooit: "Je kinderen moet je maar een jaar of twintig verzorgen. Je partner, als het mee zit, aanzienlijk langer." Dat vond ik heel mooi. Hoewel je kinderen belangrijk zijn, heb je als ouder ook een eigen weg te gaan."

Radio 1 Select