Kopzorgen in Nederland over "plafond" in coronacijfers: "Burgerzin lijkt te verwateren"

27 november 2020
© Radio 1
De coronacijfers in Nederland beginnen zorgen te baren: het aantal bevestigde besmettingen daalt niet meer echt en het reproductiegetal (de fameuze R-waarde) is nipt boven de 1 uit gestegen. Dat cijfer geeft aan hoeveel mensen momenteel besmet worden door een geïnfecteerd persoon.

De NOS-correspondent in Brussel Sander van Hoorn maakte in 'Nieuwe feiten' de vergelijking met de Belgische cijfers. "Volgens mij doen jullie het binnenkort zelfs beter dan Duitsland: de cijfers dalen hard in België en ze dalen nog steeds. Terwijl in Nederland een soort plafond is ontstaan."

Wat gaat er dan mis in Nederland? "Ik denk dat toch de maatregelen niet streng genoeg waren", vermoedt van Hoorn. Bij onze noorderburen is de horeca wel gesloten, zijn de sociale contacten ingeperkt en zijn grote evenementen verboden, maar zijn de winkels open gebleven, zijn er geen scholen gesloten en was er geen verlengde herfstvakantie.

Zelfs in mijn eigen vriendenkring kreeg ik doodleuk de uitnodiging om met drie gezinnen samen Sinterklaas te komen vieren

En, zegt van Hoorn, het algemene plichtsbewustzijn, de zo geroemde burgerzin bij de Nederlanders lijkt door de lengte van de crisis inmiddels te verwateren. "Ik merk het ook bij vrienden en collega's: het aantal thuisfeestjes in Nederland ligt toch wel hoog. Zelfs in mijn eigen vriendenkring kreeg ik doodleuk de uitnodiging om met drie gezinnen samen Sinterklaas te komen vieren."

Van Hoorn sprak ook met "onze" viroloog Steven Van Gucht over de coronacijfers. Die kan momenteel tevreden zijn met de Belgische grafieken, maar hij bleef volgens van Hoorn heel voorzichtig in zijn triomfalisme. "Hij zegt dat hij bang is dat wat er in Nederland gebeurt ook bij ons kan gaan gebeuren."

Bron: vrtnws.be en 'Nieuwe Feiten'

Herbeluister hier het gesprek met Sander van Hoorn in 'Nieuwe feiten':