"Ik hoop dat korfbal ooit een Olympische discipline wordt"

2 februari 2021
© Skitterphoto
Het imago van korfbal is allesbehalve ‘cool’, hoe hard men dat vanuit de korfbalwereld ook probeert te veranderen. Jonas Marck speelt korfbal bij KC Leuven en is trainer bij de volwassenen. Hij verdedigde zijn sport vol vuur in 'De Wereld Van Sofie'.

Jonas Marck speelt al sinds zijn zes jaar korfbal. Hij heeft nooit anders gekend. Zijn oudere broer en zus zijn ook korfballers: “Dat zie je vaak in België, dat de hele familie korfbal speelt. Omdat het gemengd is, kunnen broers en zussen in dezelfde ploeg terechtkomen.”

Misverstanden

Korfbal is de enige balsport waar mannen en vrouwen samen in één team kunnen zitten. Dat is uniek. Maar net daardoor wordt korfbal volgens Marck niet als volwaardig aanzien: “Precies omdat het een gemengde sport is, wordt er wat op neergekeken. Maar ik vind het net de sterkte van onze sport!”

De grote doorbraak

Waarom korfbal hier in België niet echt doorbreekt? Het kan volgens Marck niet opboksen tegen een aantal sporten die hier in België ‘heilig’ zijn, zoals voetbal of wielrennen. In Nederland, zegt hij, is er veel meer diversiteit: “Schaatsen en korfbal zijn daar topsporten. Daar zijn we bij ons nog lang niet aan toe.”

In Vlaanderen hebben sporten als voetbal wielrennen een soort ‘heilig statuut’, korfbal kan daar niet tegenop.

Olympische droom

Zal korfbal ooit een Olympische discipiline worden? Marck hoopt uiteraard van wel, maar die droom ligt nog veraf omdat er te weinig landen zijn waar op hoog niveau wordt gekorfbald. Enkel Nederland, China en België spelen op een redelijk professioneel niveau.

Anderzijds zou korfbal niet misstaan op de Olympische Spelen, zegt hij: "Als je nadenkt over de Olympische gedachte en over wat korfbal te bieden heeft, denk ik wel dat het iets moois zou zijn voor de toekomst. Een gemengde sport op de Olympische Spelen: er is geen mooiere plaats om gelijkheid in sport neer te zetten zoals in korfbal en dan zeker op Olympisch vlak."

Nog niet overtuigd?

Waarom korfbal dus wél de moeite waard is? Marck probeert je te overtuigen: “Als je een sport zoekt waarin er spektakel te vinden is, dan is korfbal misschien wel iets voor jou. Er gebeurt altijd iets: de bal gaat voortdurend heen-en-weer, er wordt de hele tijd gelopen en gescoord, en alle spelers moeten de hele tijd bewegen. Daarnaast is het ook een tactische sport. Het is intensief en je hebt er wel wat conditie voor nodig, maar voor mij zit alles erin!”

Meer informatie vind je op korfbal.be

Beluister de getuigenis van Jonas Marck via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Lees ook: