Korneel De Clercq: "Ik dans graag en daar voel ik mij schuldig over"

1 december 2016
Korneel De Clercq - de danser van Radio 1 - was deze week stevig in z’n gat gebeten, toen hij hoorde van de danstaks die een Brussels café moest betalen: 40 eurocent per nacht per persoon die danst. Hij houdt - al dansend - een pleidooi om te dansen - en dat gedurende exact 1 minuut.

Ik dans graag en ik voel mij daar schuldig over. Want nu blijkt dat wanneer ik in cafés in mijn eigen stad, Brussel met mijn heupen draai, dat ze dan 40 cent moeten betalen. Ik snap nu wel waarom sommige cafés zo’n verschrikkelijke muziek draaien.

Kijk, ik vind het een totaal onnodige taks, maar anderzijds, 40 cent, wat kan je daar vandaag nog voor kopen? Een hele avond dansen, da’s eigenlijk geweldig!

Maar wat is dat dan: dansen? Heen en weer gaan met je hoofd, Jan? Of moeten je handen in de lucht, je benen bewegen? Het danstaksreglement zelf is geschreven in 1950, ik was er toen nog niet, zélfs jij nog niet, Jan, maar ik denk dat toen alleen een perfecte wals of een paso doble als dansen werd beschouwd.

Wat mij vooral kwaad maakt, Jan: die danstaks, dat wordt gewoon niet goed aangepakt. Amper 39 cafés betalen hem en die speciale danscontroleurs van de stad hebben pas deze week hét danscafé van Brussel ontdekt, de 'Bonnefooi', waar je elke dag tot 6 uur ‘s ochtends kan dansen. Komaan, zeg. Ze moeten maar ‘ns een nacht met mij op stap gaan. Dan zal het geld de stadskas binnenvloeien!

Ja, Korneel danst graag...

Radio 1 Select