"Kort de wielerwedstrijden in!"

25 februari 2016
Jongeren zijn weinig tot niet geïnteresseerd in wielrennen, dat blijkt uit een enquête van Het Nieuwsblad. Sporza-journalist Christophe Vandegoor suggereert een aantal ingrepen om de koers opnieuw aantrekkelijk te maken voor de jeugd.

Volgens een enquête van Het Nieuwsblad heeft 60 % van de mensen onder de 34 jaar geen tot weinig interesse in het wielrennen. De reden? Wedstrijden zijn te saai en te lang.

 

Kort wedstrijden in

Volgens Christophe Vandegoor, wielerjournalist bij Sporza, vernieuwt de koers zichzelf te weinig. "Waarom korten we de wedstrijden niet in, zoals Oleg Tinkov [sponsor wielerploeg Tinkoff-Saxo, met o.a. Contador] voorstelt? Een Tour van twee in plaats van drie weken bijvoorbeeld." Te vaak zien we volgens Vandegoor ritten waar een kopgroep op tien minuten van de eindstreep ingehaald wordt. "De hele namiddag wordt daardoor oninteressant."

Nog een voorstel van Tinkov waarin Vandegoor zich wel kan vinden: "Laat alle topwielrenners alle rondes rijden. Een beetje zoals in de Champions League."

 

Renners zijn te lief voor elkaar

Vandegoor legt het probleem ook bij de renners zelf. "Ze zijn vaak zo vlak, veel te lief voor elkaar en te veel gedirigeerd door een pr-team. Wat meer peper en zout is welkom."