"Kraantjeswater is een Grand cru en moet je niet verspillen aan auto's wassen of gazons besproeien"

28 juni 2019
Aquaflanders, de federatie van Vlaamse watermaatschappijen, verwacht deze zomer geen watertekort. Toch roept het op om verstandig om te gaan met kraantjeswater. Vorig jaar was er in ons land een periode van grote droogte. Toen werden enkele maatregelen genomen om te vermijden dat er geen water meer zou zijn. Maar deze zomer komt het mogelijk dus niet zo ver.

Het is al enkele dagen warm, voor sommigen heet, en een verfrissende regenbui blijft voorlopig uit. Daarom vullen we met z'n allen zwembadjes om toch even af te koelen. Maar hoe lang kunnen we dat nog blijven doen? Vorig jaar was het extreem droog en werd het gebruik van kraantjeswater aan banden gelegd. Maar komt het dit jaar ook zover?

Grondwaterpeil in 2018 op historisch dieptepunt

In 2018 was zowel de zomer als de winter heel erg droog. Daardoor werden de waterreserves niet aangevuld en stonden de grondwaterpeilen op een historisch dieptepunt.

Er zijn deze zomer geen beperkingen op til, maar wees spaarzaam met kraantjeswater

2019 is een normaal jaar qua neerslag, maar viel er niet genoeg regen om het dieptepunt van 2018 weg te werken. "Maar grote problemen op vlak van kraantjeswater verwachten we niet", zegt Carl Heyrman van Aquaflanders in De Ochtend. "De spaarbekkens zijn op dit moment volledig gevuld, maar we moeten nu ook niet overdrijven."

Volgens Aquaflanders ziet het er dan ook naar uit dat er deze zomer geen beperkingen komen. Al roept de federatie wel op om spaarzaam om te gaan met kraantjeswater en het niet te verspillen. "Kraanwater is een Grand cru en moet men niet gebruiken om gazons te besproeien of de auto te wassen."

Deel u plonsbadje met de buren

En wie zich afvraagt of dat verfrissend zwembadje wel nog kan. Wel, daarvoor heeft Aquaflanders volgende tip: "Ga verstandig om met plonsbadjes, deel eventueel met de buren", zegt Heryrman. "En als het spelen voorbij is, kieper het water niet in het gazon."

Beluister het volledige gesprek met Carl Heyrman