Kreeg jij de voorbije dagen te maken met wateroverlast?

8 juni 2016
Wateroverlast in Belœil.
"De wateroverlast van de voorbije dagen zal door de klimaatverandering nog vaker voorkomen." Dat het VLARIO, het kenniscentrum en overlegplatform voor de riolerings- en afvalwaterzuiveringssector in Vlaanderen. "Als er niets gedaan wordt zullen rioleringen tweemaal zo vaak overlopen."

Felle regenbuien hebben de voorbije week meermaals voor grote problemen veroorzaakt. Overal in het land liepen huizen onder water en veranderen wegen in rivieren. "In sommige straten in Geraardsbergen stond het water gisteren een meter hoog", zei burgemeester Guido De Padt aan Radio 2. In Brussel liepen verschillende metrostations onder en het verkeer op de weg en op het spoor ondervonden grote hinder door de regen.

Het VLARIO voorspelt dat er in de toekomst meer en meer wateroverlast zal zijn als het hard regent. "Door de toenemende verharding kan het regenwater veel minder insijpelen in de ondergrond en stroomt het massaal en versneld in de riolering en de waterlopen, met verhoogde kans op wateroverlast tot gevolg. Er is nood aan (boven)gemeentelijke hemelwaterafvoerplannen."

Reageer

Kreeg jij de voorbije dagen te maken met wateroverlast? Waren de problemen te vermijden geweest? Hoe dan? Welke maatregelen zijn er nodig om jou in de toekomst van ellende te sparen?

Radio 1 Select