Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

Krijg je migraine van chocolade?

vr 4 mrt. - 0:04

Een bonzende, stekende pijn in je slapen, lichtvlekken zien of geheel blind worden, tijdelijke verlamming, braken, soms zelf je spraak verliezen... Migraine... Voor sommigen is het de hel... en het rare is: eigenlijk weten wetenschappers nog altijd niet exact wat het is. Migraine-expert Jan Versijpt, hoogleraar aan de VUB, vertelt hier wat wél geweten is.
Krijg je migraine van chocolade?

“Migraine is een mysterieuze aandoening die we nog volledig niet begrijpen”, zegt onderzoeker  Jan Versijpt. De helse hoofdpijnen kennen geen eenduidige criteria. “Elke patiënt schrijft zijn eigen migraineverhaal”, vertelt Versijpt. Maar liefst 15 procent van de Belgische bevolking lijdt in meer of mindere mate aan migraine. Chronische migraine, waarbij er meer dagen met dan zonder hoofdpijn zijn, komt voor bij 2 procent van de bevolking. “Een bijzonder invaliderende aandoening.”

Migraine verloopt in fases

Een volledige migraineaanval verloopt in verschillende fases. De eerste fase, de prodromale fase, is voor velen relatief onbekend. “Gekenmerkt door moe zijn, humeurig en moodswings. Men is dorstig, soms heeft men zin in bepaalde voedingsbestanddelen. Vaak zoetigheden”, legt Versijpt uit. Deze fase kan 2 à 3 dagen duren.

De tweede fase heet de aurafase, waarbij je flikkeringen waarneemt. Sommige mensen komen moeilijk op hun woorden, zegt Versijpt.

Daarna volgt de alom gekende hoofdpijnfase. “Die is dermate vervelend dat mensen rust opzoeken, of op zijn minst inspanning vermijden.”

In de laatste fase, de postdromale fase, is de patiënt pijnvrij, maar vaak blijft een algemeen gevoel van uitputting.

Geen gevolg stressvol bestaan 

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) noemt migraine als nummer twee in het rijtje meest belastende ziekten, na lage rugpijn. Migraine is geen welvaartziekte, benadrukt Versijpt. “Het is geen gevolg van een stressvol bestaan, maar stress kan wel een trigger zijn.” Ontspanning na stress is wellicht een grotere trigger, zegt hij. “Denk aan weekendmigraine.”

Het is geen gevolg van een stressvol bestaan, maar stress kan wel een trigger zijn

Kip-en-ei-probleem

Lokken bepaalde veranderingen de hoofdpijn uit? “Chocolade, alcohol, weersveranderingen, bepaalde geuren… kunnen triggers zijn.” Versijpt waarschuwt voor een kip-en-ei-probleem: Dat mensen sneller grijpen naar bepaalde voeding, zoals chocolade, is vaak een teken aan de wand, legt hij uit. “Het kan betekenen dat er een migraine aankomt.”

Versijpt heeft begrip voor de zoektocht van patiënten naar mogelijke oorzaken. “Toch moeten we die soms afremmen. We moeten aanvaarden dat een trigger slechts het kleine duwtje over de rand is.” Hij betreurt dat er anno 2022 nog steeds geen genezende behandeling is voor de aandoening. Met pijnstillende medicatie moet voorzichtig omgesprongen worden: “Na een tijd werken die het probleem in de hand.”

We moeten aanvaarden dat een trigger slechts het kleine duwtje over de rand is

“Maar gelukkig is migraine wel een van de zeldzame ziektes die beter worden met ouder worden”, besluit Versijpt.

Bekijk de video: 

Lees ook 

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet