Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Krijgt Charles Michel de 27 Europese regeringsleiders op 1 lijn over de verdeling van 1824 miljard euro?

vr 17 jul. - 4:54

Voor het eerst sinds het uitbreken van de corona-epidemie vergaderen de 27 Europese regeringsleiders weer in Brussel. Volgens Europees president Charles Michel is er geen tijd meer te verliezen: er is dringend een akkoord nodig over het Europese herstelfonds. De standpunten hierover liggen nog ver uiteen. Een mislukking betekent tijdverlies, en reputatieschade voor Michel.
Charles Michel

Het is al van in februari geleden dat er nog eens een “echte” Europese top was in Brussel. De voorbije maanden hielden ze videoconferenties. Maar om een deal te kunnen maken, moeten ze samenkomen in Brussel: zonder vertrouwelijke aparte gesprekken in de wandelgangen of vergaderzaaltjes  is het onmogelijk om een akkoord te bereiken, klinkt het bij de Europese Raad. Maar het wordt geen top zoals gewoonlijk. Er zijn bijzondere voorzorgsmaatregelen genomen om de kans op besmettingen met het coronavirus zo klein mogelijk te maken. De pers is bijvoorbeeld niet welkom.

Normaal verdringen journalisten en cameraploegen zich om regeringsleiders te kunnen interviewen, en zitten de zalen waar Merkel of Macron hun persconferenties houden tjokvol. Nu moet iedereen het van op afstand proberen te volgen, en kunnen regeringsleiders nog makkelijker dan anders lastige vragen ontwijken. De regeringsleiders mogen ook maximum 6 medewerkers meenemen, en geen 19 zoals vroeger. De regeringsleiders wijken uit naar de allergrootste vergaderzaal, waar plaats is voor ruim 300 mensen. Afstand houden zal alvast geen probleem zijn.

Wat ligt er op tafel?

1824 miljard euro: dat is het bedrag waarover Europees president Charles Michel een akkoord hoopt te bereiken.

Het bedrag bestaat uit twee onderdelen.

-         De “klassieke” Europese meerjarenbegroting voor de periode 2021-2027. Vorige week stelde Michel hiervoor een bedrag van 1074 miljard euro voor. Met dat geld worden landbouwsubsidies betaald, gaat er steun naar armere regio’s. Ook Erasmusbeurzen en geld voor de bewaking van de Europese buitengrenzen komt uit deze pot. Door het vertrek van het Verenigd Koninkrijk is er een gat van wel 70 miljard euro. Een poging om hiervoor een oplossing te vinden mislukte in februari, na een chaotische top. Michel koos er nu voor om niet meer te besparen op landbouwuitgaven en op steun aan arme regio's.

-        Het nieuwe Europese herstelplan “Next Generation EU” van 750 miljard euro. Dit plan werd door Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen bedacht als antwoord op de economische crisis die de corona-epidemie (en vooral de lockdown) veroorzaakt. Het geld zou moeten gaan naar regio’s en sectoren die zwaar te lijden hebben. Het nieuwe aan dit plan is dat het geld geleend zou worden op de financiële markten. De terugbetaling van die lening zou pas beginnen in 2027, en eindigen in 2058. En om te beletten dat de lidstaten met belastinggeld zouden moeten opdraaien voor de terugbetaling, liggen er enkele voorstellen van “nieuwe eigen inkomsten” op tafel zoals een taks op niet-gerecycleerd plastic verpakkingsafval en een Europese CO2-taks op ingevoerde producten.

Van het hele pakket zou 30 procent moeten gaan naar uitgaven die helpen om de EU tegen 2050 klimaatneutraal te maken.

Luister naar professor Alexander Mattelaer van de VUB:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet