Krijgt Marokko liberale abortuswet?

25 maart 2015

Volgens de abortuscentra is onze abortuswet na 25 jaar aan herziening toe. Met name de wettelijke termijn van 12 weken zou moeten worden uitgebreid. Vrouwen die na drie maanden zwangerschap een ongeboren kind willen laten wegnemen, worden nu naar Nederland gestuurd.

In Marokko heeft koning Mohammed VI een panel geestelijken, artsen en juristen gevraagd om de 50-jaar oude abortuswet te herzien.

Het committee heeft onder meer de Belgische, Franse en Turkse abortuswetgeving bekeken. De bevindingen werden tegen het licht van de Islamitische wetgeving gehouden, en vervolgens aan 'de realiteit' getoetst.

In een eerste voorstel zou de nieuwe procedure abortus in de eerste zes weken toelaten in gevallen van verkrachting en incest, en voor het einde van de vierde maand als er genetische afwijkingen worden vastgesteld.

Abortus is momenteel verboden in Marokko, tenzij de zwangerschap het leven van de moeder in gevaar brengt. 

Vrouwenrechtenorganisaties zeggen dat de huidige restrictieve abortuswetgeving almaar meer Marokkaanse vrouwen tot clandestiene, onveilige zwangerschapsonderbreking dwingt. Volgens niet-officiële cijfers zouden er in Marokko dagelijks 800 abortussen worden uitgevoerd en zouden onveilige abortussen 13 % van de moedersterftes veroorzaken.

Als de nieuwe wet erdoor komt, zal Marokko na Tunesie de meest liberale abortuswet van de Arabische wereld hebben.