"Krijgt oma een kusje? Neen? Dan is oma verdrietig, hoor!"

19 december 2018
Nina Mouton (foto © Sven Rammeloo)
Verplichte kusjes op Kerstmis en Nieuwjaar? Psycholoog Nina Mouton is er geen fan van.

"Krijgt oma een kusje? Neen? Dan is oma verdrietig, hoor!"
"Geef nonkel een knuffel! Jawel, je kreeg toch net een mooi cadeau van hem?!"

Veelgehoorde zinnetjes tegen kinderen, want horen ze niet beleefd te zijn? En waarom geven ze geen kus of knuffel? Het is toch niet de bedoeling om familieleden te kwetsen? Dus trekken we onze kinderen over de grens. Hun grens.

Je kind wil geen kus of knuffel geven aan die persoon die er om vraagt? Eigenlijk is dit heel sterk. Je kind bewaakt zijn grens en wij, volwassenen, trekken het kind erover omdat... ja? Waarom eigenlijk? Wat leer je je kind? Wanneer anderen verwachten dat je over je lichamelijke grens gaat dan laat je dat toe en geef je eraan toe. Dit is het begin van seksuele opvoeding, van je lichamelijke grenzen bewaken en ze in communicatie mogen brengen, zonder hiervoor afgestraft te worden.

Is dit een vrijgeleide om kinderen onbeleefd te laten zijn? Uiteraard niet. Anderen verwelkomen of afscheid nemen van bezoek kan op zoveel andere manieren die passend zijn binnen de grenzen van je kind. Een High five, zwaaien of een daa-haaag zijn even goeie opties. Wanneer ze passend aanvoelen voor je kind, komen ze nog eens recht uit het hart ook. En is dat niet wat we willen bereiken? Een welgemeende verwelkoming of afscheid is voor mij zoveel meer waard dan geforceerde intimiteit.

Lees ook: