Kris Peeters na uitspraak De Wever over zijn "droevig einde": "N-VA doet niet wat ze moet doen in Europees Parlement"

15 maart 2019
"Een droevig einde." Zo omschreef N-VA-voorzitter Bart De Wever het Europees lijsttrekkersschap van vicepremier Kris Peeters (CD&V) in het VTM-programma "Alloo bij". Doordat Peeters de Europese lijst trekt, verdwijnt hij vermoedelijk uit de nationale politiek. "Een grote eer", zegt Peeters zelf, die terug uithaalt naar N-VA: "Spijtig dat De Wever en N-VA zo'n uitspraken doen, maar in het Europees Parlement niet doen wat ze moeten doen."

"Het eindigt altijd een beetje droevig. Kijk nu naar Kris Peeters, die de Europese lijst moet trekken: dat is een droevig einde, als vicepremier. Iedereen weet, dat is eigenlijk uw pensioen." Met die woorden ontketende N-VA-voorzitter Bart De Wever een politieke storm.

"De Romeinen zouden gezegd hebben: 'Ga naar huis, laat uw bad vollopen en zet uw aderen open want u bent niet meer nodig. En nu word je naar het Europees Parlement gestuurd'", voegde De Wever nog toe. In aanloop van de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen ging het er al bits aan toe tussen de twee, maar met zijn uitspraak zette de Antwerpse burgemeester nog eens zijn verhouding tot Peeters op scherp.

Bekijk de reactie van Kris Peeters in 'De Ochtend':

"Degoutant", schreef de voorzitter van CD&V Wouter Beke al op Twitter. Nu reageert vicepremier Peeters (CD&V) ook zelf op de heisa. Hij richt zich niet tot De Wever, maar naar N-VA in het algemeen. "Ik kan de stijl van N-VA moeilijk appreciëren", klinkt het in De Ochtend.

Hier zegt men wel dat er minder asielzoekers in Europa moeten toekomen, maar als het een discussie wordt in het Europees Parlement, stemmen ze tegen

Volgens Peeters is er bij N-VA een verschil tussen woord en daad. "Ik vind het spijtig dat Bart De Wever en N-VA zo'n uitspraken doen, maar in het Europees Parlement niet doen wat ze moeten doen", haalt hij uit. "Eergisteren is daar het voorstel gekomen om de budgetten voor de grensbewaking maal vier te doen. N-VA heeft tegen gestemd. Hier zegt men wel dat er minder asielzoekers in Europa moeten toekomen, maar als het een discussie wordt in het Europees Parlement, stemmen ze tegen", aldus Peeters. N-VA zelf wil in de eerste plaats een beleid van pushbacks organiseren.

Nooit persoonlijk getackeld

Peeters richt maar enkele woorden tot De Wever zelf. "Wij hebben een aantal jaren goed samengewerkt. Op een bepaald moment is dat anders gelopen", klinkt het kil. Naar eigen zeggen komen de aanvallen vooral van één kant. "Ik doe zo'n uitspraken niet. Ik heb Bart De Wever nooit persoonlijk getackeld", zegt Peeters.

Daarnaast verdedigt Peeters zijn functie die hij vermoedelijk in het Europees Parlement zal krijgen. "Ik vind het een grote eer om naar Europa te mogen gaan", zegt hij. "Het Europees Parlement is geen politiek kerkhof." Mogelijk is dat laatste een hint richting De Wever. Ook Vlaams minister-president en N-VA-kopstuk Geert Bourgeois maakt namelijk de overstap naar Europa.

Bron: vrtnws/deochtend

Herbeluister