Coalitiepartners willen zich nog niet uitspreken over mogelijk ontslag van Theo Francken

27 december 2017
Er zijn heel wat "nieuwe elementen" opgedoken over staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) sinds de regering de laatste keer bij elkaar is gekomen. Dat zegt vicepremier Kris Peeters (CD&V) in "De ochtend" op Radio 1. Zowel Peeters als Open VLD-partijvoorzitter Gwendolyn Rutten willen het officiële onderzoek afwachten voor ze zich willen uitspreken over een mogelijk ontslag.

We hebben afspraken gemaakt in dit dossier en sindsdien is de regering niet meer bij elkaar gekomen", aldus Peeters. "De regering kijkt uit naar het onderzoek, dat in handen is van minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA, red.). Daarna zullen we bekijken welke maatregelen genomen moeten worden."

Na de laatste bijeenkomst van de regering bleek dat Francken gelogen had over geplande repatriëringen naar Soedan en dat Francken in oktober al was gewaarschuwd voor risico's bij repatriëringen. "Er zijn een aantal nieuwe elementen aan dit dossier toegevoegd sinds de regering het laatst bij elkaar kwam", zegt Peeters daarover. "Jambon zal dit dossier zo snel mogelijk afronden en dan zal de regering conclusies trekken."

Bij Gwendolyn Rutten van Open VLD valt eenzelfde geluid te horen. "In moeilijke dossiers waar emoties het makkelijk overnemen is het belangrijk dat we bij de feiten blijven. Laten we daarom het onderzoek afwachten", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1.

Voor Rutten is er wel werk aan de communicatie van Francken. "Elk vogeltje zingt zoals hij gebekt is en zijn stijl is helemaal niet de mijne. Hij provoceert graag."

Bron: vrtnws.be