Kris Peeters: "Wat Francken gezegd heeft, is niet vooraf in de regering overlegd"

6 juni 2018
Vicepremier Kris Peeters (CD&V) vindt het belangrijk dat de Europese Commissie "duidelijke taal" heeft gesproken tegenover de uitspraak van staatssecretaris voor Asiel Theo Francken (N-VA) over het "omzeilen van het verbod op foltering". Volgens Peeters was die uitspraak van de staatssecretaris vooraf niet overlegd binnen de regering.

Gisteren ontstond commotie over een uitspraak van Francken in de marge van de bijeenkomst van de Europese ministers van Asiel. Daar pleitte de N-VA'er ervoor om artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens te proberen "te omzeilen", het verbod op foltering is dat. Het is op basis van dat artikel dat het momenteel verboden is om bootmigranten tegen te houden en terug te sturen, "de pushbacks". 

De uitspraak van staatssecretaris Francken was in elk geval geen regeringstaal, zegt CD&V-vicepremier Kris Peeters in 'De Ochtend'. "Wat hij gezegd heeft, is niet vooraf in de regering overlegd. Zeker niet de omzeiling van artikel 3. Ik ga ervan uit dat de premier dat van zeer nabij volgt en de nodige maatregelen zal nemen mocht dat nodig zijn."

Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos counterde Francken gisteren snel: "De Europese migratiepolitiek wordt geleid door een principieel respect voor de fundamentele mensenrechten en respect voor het principe van non-refoulement. Dat principe staat ingeschreven in de Conventie van Genève en die is de gouden standaard van het Europese beleid." Francken zelf nuanceerde achteraf ook zijn uitspraak.

"Duidelijke taal van de Europees Commissaris", reageert CD&V-vicepremier Kris Peeters. "Dat is het belangrijkste. Ik ga ervan uit dat die uitspraken door de Europees Commissaris zeer duidelijk geplaatst zijn. Als ik het goed heb begrepen heeft de staatssecretaris ook gezegd dat je zijn uitspraak in een bepaalde context moet plaatsen."

Beluister het interview met Kris Peeters:

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'