Kris Peeters: "We verwachten dat ons voorstel de eindmeet haalt"

12 oktober 2016
Vicepremier Kris Peeters ziet wel wat in het voorstel van Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten om investeringen in aandelen aan te moedigen. "Elk voorstel in die zin willen we bekijken." Maar de impliciete voorwaarde is duidelijk: "Wij verwachten dat alle regeringspartijen zich achter een eerlijke fiscaliteit scharen."

Het ging de voorbije hard tegen hard in de federale regering. Maar stilaan ontstaat hier en daar een opening. Gwendolyn Rutten is een koele minnaar van een meerwaardebelasting, maar zei gisteravond in TerZake het CD&V-voorstel niet "botweg" af te wijzen.

En in de Ochtend stelde Kris Peeters zich vandaag open voor Ruttens voorstel om investeringen in aandelen aan te moedigen.

"Elk voorstel om het geld van spaarboekjes naar de gewone economie te brengen, willen we bekijken." Volgens Peeters heeft het CD&V-voorstel van een meerwaardebelasting trouwens ook dat effect. "Wie de opbrengst van zijn aandelen opnieuw investeert in de economie, wordt vrijgesteld van belastingen."

Volgens Peeters klopt Ruttens kritiek op het CD&V-voorstel overigens niet. Het is ook niét zo, zegt hij, dat het gepensioneerden die met hun spaarcenten aandelen kopen, viseert. "De eerste 50.000 euro uit meerwaarde gaan we niet belasten."

 

Nog altijd geen oplossing

Betekent dit dat er een oplossing is? Allerminst, zegt Peeters zelf. "We werken daar verder aan, maar we moeten toch nog wat knopen doorhakken."

Het mag duidelijk zijn dat Peeters niet van plan is toe te geven op het principe van de verlangde meerwaardebelasting. "We hebben duidelijk een rechtvaardige fiscaliteit op tafel gelegd. Het is voor iedereen duidelijk dat dat voor ons een belangrijk element is. Dat zou eigenlijk een standpunt van élke partij moeten zijn. We gaan ervan uit dat ons standpunt de eindmeet haalt."

Wanneer er een oplossing zal zijn? Peeters: "Dat kan ik niet zeggen."

Bron © deredactie.be