Kris Peeters wil bedrijven laten experimenteren met werkbaar werk

16 november 2016
We moeten met zijn allen langer werken, als het even kan tot ons 67ste. En dat kan door ons werk werkbaar en wendbaar te maken. Hoe dat juist in zijn werk zal gaan, kwam federaal minister van werk Kris Peeters uitleggen in De Ochtend.

Werk aan de winkel

Weinig mensen willen langer werken. Meer dan de helft wil voor zijn 60ste stoppen met werken, slechts 4% wil tot zijn 67ste werken. Dat blijkt uit een bevraging door het Hoger Instituut voor Arbeid (HIVA). Hoe is die massa te overtuigen?

"Er is nog heel wat werk aan de winkel. Een eerste stap die we daarin nemen is een wetsontwerp dat we hebben ingediend. Daarmee willen we inzetten op werk op maat."

Peeters verwijst naar loopbaansparen als een mogelijke oplossing. Door die maatregel zou je verlofdagen kunnen opsparen doorheen je loopbaan, die je ten allen tijden zou kunnen opnemen. Ook het tijdskrediet wordt verder uitgebreid.

Wanneer mensen meer autonomie ervaren in hun job, zijn ze gelukkiger

Het innovatieve van de aanpak van de huidige regering schuilt volgens Peeters in de autonomie die bedrijven zullen hebben om de maatregelen zelf in te passen.

"Wij willen bedrijven vooral laten experimenteren. Dan kijken we wat er werkt en dat gieten we dan in wetten."