Kris Peeters wil "in het midden van het Antwerpse bed"

27 april 2017
Vandaag lanceert CD&V in Antwerpen zijn plannen om zich voor te bereiden op de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. "Maar dit is nog niet de start van de campagne", benadrukt lijsttrekker Kris Peeters. "Wij hopen dat de kiezer ons de kans geeft om in het midden van het bed te liggen."

Vandaag lanceert Kris Peeters, in oktober 2018 lijsttrekker voor CD&V bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, acties om de kiezer te overtuigen. "Dit is níet de start van de campagne, maar wel van een nieuwe politieke beweging, 'Thuis in 't Stad'. Wij willen daar in dialoog gaan met de Antwerpenaar, om te weten wat hij denkt, hoe hij zijn stad ziet in de toekomst", benadrukt Peeters.

In nieuwe politieke beweging spelen zogenoemde Stadsmussen een rol. "Dat zijn voornamelijk jonge mensen die op verschillende plaatsen in de stad de mensen gaan bevragen: wat vindt u van mobiliteit, diversiteit... Daarnaast komen er ook Stadsateliers waarop iedereen welkom is, alle Antwerpenaren, ook niet-CD&V'ers. De eerste vindt plaats op 17 mei en gaat over 'Actief Thuis in 't Stad': hoe ziet de economie eruit? Ook cultuur en onderwijs komen in die Stadsateliers aan bod."

Met alles wat daarin naar boven komt, zal CD&V zijn effectieve campagne vormgeven, zegt Peeters.

"Met beide voeten op de grond"

Peeters is lijsttrekker voor CD&V, koestert dus ook de ambitie om burgemeester te worden? "Elke lijsttrekker moet die ambitie hebben als hij de kans krijgt om burgemeester te worden. Als de Antwerpenaar ons die kans geeft, ons midden in het bed legt, dan zullen wij die taak op ons nemen. Maar ik blijf met beide voeten op de grond staan, er is nog een lange weg te gaan."

Het is ook uitdrukkelijk de bedoeling dat de huidige Antwerpse coalitie gewoon verder kan regeren. "Met die nieuwe politieke beweging willen we niet interveniëren in concrete dossiers waar het college en de gemeenteraad mee bezig is, waar onze schepenen Marc Van Peel en Caroline Bastiaens in dat team goed werk leveren."

Nu wil Peeters nog niets concreet maken over stadskwesties, zoals de vraag hoeveel vluchtelingen Antwerpen nog kan opnemen. "Dat zal pas gebeuren als de campagne in de loop van volgend jaar effectief start."

"Ongebonden naar de kiezer"

Peeters ontkent ook geruchten als zou CD&V achter de schermen al heel actief samenwerken met SP.A en Groen. Worden er al banden voor een centrumlinkse coalitie gesmeed? "Ik zie die mensen af en toe, zoals ik ook mensen van de N-VA praat. Wij gaan ongebonden naar de kiezer, wij hebben met niemand voorakkoorden."

Bij de vorige gemeenteraadsverkiezingen trok CD&V samen met SP.A naar de verkiezingen op één Stadslijst. Na de verkiezingen sloot CD&V alsnog een coalitie met de N-VA en Open VLD, zónder de SP.A. "Wij gaan deze keer niet in kartel naar de kiezer, noch met de een, noch met de ander."

"Wij vragen aan de Antwerpenaar om ons de kans te geven in het midden van het bed te liggen. Op basis van ons programma, waar de kiezer zich dan over uitgesproken zal hebben, kunnen we dan kijken welke partijen ons programma het dichtst benaderen of waar we tot een gemeenschappelijke visie kunnen komen."

Vicepremier versus lijsttrekker?

Hoe moeilijk wordt de evenwichtsoefening tussen het lijsttrekkerschap enerzijds en het vicepremierschap anderzijds? "Vandaar dat de campagne wat mij betreft zo laat mogelijk effectief opgestart wordt, zodat we in de stad en op federaal niveau ons werk kunnen blijven doen. Federaal hebben we nog heel wat werk op de plank."

Gaat Peeters de twee kunnen blijven combineren tot aan de volgende federale verkiezingen? "Als effectief de campagne start én als de kiezer ons de kans geeft om de burgemeester te leveren, zullen wij dat blijven doen."

Bron: deredactie.be