Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Wereld van Sofie

Krista Bracke: "Zonder onderbenen is mijn conditie beter"

ma 21 jan. - 11:20

Een mensenleven kan in tien jaar tijd ingrijpend veranderen. Zoals bij Krista Bracke. Zij werkte bij Radio 1, maar werd tien jaar geleden plots getroffen door een vleesetende bacterie. Ze ontsnapte op het nippertje aan de dood. En nu maakt ze zich klaar om een eredoctoraat te ontvangen aan de Universiteit van Gent.
krista bracke

“Mocht ik deelnemen aan de 10yearchallenge, ik zou eigenlijk 3 foto’s moeten plaatsen”, zegt Krista in 'De Wereld van Sofie'. “Op de eerste foto, exact 10 jaar geleden, zie je een hardwerkende mama van 2 kinderen. Op de tweede foto, net geen 10 jaar geleden, lig ik in coma in een ziekenhuisbed, mijn lichaam paars-rood en ik word in leven gehouden door machines. En op de derde foto, nu, ben ik 2 halve benen en een halve hand kwijt.”

5 procent overlevingskans

Het gebeurde allemaal op die bewuste vrijdag 30 januari 2009. “Ik was heel ziek, ging naar het ziekenhuis voor verder onderzoek maar onderweg raakte ik in coma. Een vleesetende bacterie probeerde mijn lichaam op enkele uren tijd helemaal te vernielen.” De dokters gaven haar amper 5 procent overlevingskans, maar Krista haalde het.

De gevolgen waren echter groot. “Ik woog nog de helft en al mijn lichaamsfuncties waren weg.” Maar gaandeweg, door veel te bewegen, herwon ze haar kracht. Meer zelfs, ze begon ook te sporten. Iets wat ze voordien nooit had gedaan. “Ik heb maandenlang geoefend om met mijn onderbeenprotheses één rondje rond de piste te lopen samen met mijn zonen. En ondertussen heb ik een nieuw doel gesteld: ik wil dit jaar 5 kilometer lopen.”

Zonder onderbenen fitter dan mét

Je zou kunnen zeggen dat Krista’s conditie zonder onderbenen beter is dan mét. “Maar het is telkens wel afzien”, zegt ze. “Ik heb het gevoel dat ik een nieuwe kans heb gekregen, en die moet ik grijpen.” Door wat er is gebeurd, is ze ook anders naar het leven gaan kijken: “De band met mijn man is intenser, en ik ben zoveel dankbaarder voor het leven.”

Binnenkort krijgt Krista een institutioneel eredoctoraat van de UGent. Omdat ze met haar optimisme en doorzettingsvermogen een voorbeeld is voor andere mensen die iets zwaars meemaken. “Het maakt me heel trots en nederig tegelijk”, zegt Krista, “zeker als je ziet wie er nog in dat lijstje staat: onder meer Isabel Allende en Angela Merkel kregen eerder al zo’n eredoctoraat.”

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet