Kristof Calvo: "Als een vrouw ambitie heeft, leidt dat tot heel veel persoonlijke aanvallen"

10 december 2019
© Radio 1
Groen is niet te spreken over de aanval van Bart De Wever op zijn Open VLD-collega Gwendolyn Rutten. De N-VA-voorzitter beschuldigt haar van postjespakkerij, en volgens federaal fractieleider Kristof Calvo speelt hier de "man-vrouwkwestie". "Ik vind dat niet netjes." Beschuldigt Calvo De Wever daarmee van seksisme? Dat dan weer niet, zegt hij zelf.

Bart De Wever was maandag erg hard voor Open VLD, die hij beschuldigde van geknoei en postjespakkerij. Hij zei dat de partijtop van Open VLD - hij bedoelde: Gwendolyn Rutten - bereid is haar "ziel te verkopen" voor "persoonlijk gewin."

Daarmee haakte hij in op een gerucht dat al lang loopt in de Wetstraat: dat Rutten bereid zou zijn om in een paarsgroene regering te stappen als ze eerste minister mag worden. Die ambitie had Rutten ook uitgesproken voor de verkiezingen: ze wilde de eerste vrouwelijke premier van dit land worden (zonder dat ze zich daarbij uitsprak over deze of gene coalitie).

In 'De Ochtend' was Kristof Calvo, federaal fractieleider van Groen, op zijn beurt hard voor De Wever.

"Ik vind dat niet netjes en heb heel stellig de indruk dat de man-vrouwkwestie speelt. Bart De Wever was zelf kandidaat-burgemeester en kandidaat-minister-president. Hij beslist uiteindelijk omdat niet te doen. En als een vrouwelijke partijvoorzitter - al is het daar nog op geen enkel moment over gegaan - misschien ook ambitie heeft, stelt je vast dat dat leidt tot heel veel persoonlijke aanvallen."

Of hij De Wever daarmee van seksisme beschuldigt. "Dat is een te grove uitspraak. Maar de persoonlijke aanvallen helpen ons niet vooruit. Respect voor elkaar moet het eerste punt van het volgende regeerakkoord zijn."

Beluister het gesprek met Kristof Calvo via Radio 1 Select. (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook: