Kritiek op communicatie van premier Wilmès: "Krachtige boodschap nodig, liefst van iemand met een beetje charisma"

23 september 2020
© Radio 1
Premier Sophie Wilmès (MR) heeft geen verpletterende indruk gemaakt op de persconferentie na de Nationale Veiligheidsraad. Verwacht werd dat er een langetermijnplan zou worden aangekondigd, om de Belgische bevolking te motiveren. Volgens socioloog Ignace Glorieux (VUB) is het gebrek aan charisma om de juiste boodschap te brengen een ernstig probleem.

Het verwachte systeem met kleurcodes blijft nog twee weken in de lade van de experts van Celeval zitten en de premier kondigde vooral een reeks versoepelingen aan. Wetstraatjournalist Ivan De Vadder windt er geen doekjes om en noemde het "een van de meest zinloze persconferenties ooit.

Charisma

Is het niet vreemd dat de premier een boodschap van versoepeling kwam brengen op een ogenblik dat Sciensano-cijfers over de besmettingen en ziekenhuisopnames onrustwekkend toenemen?

"Ik heb de toespraak van de premier niet geïnterpreteerd als een van versoepelingen", reageert professor Ignace Glorieux in 'De Wereld Vandaag'. "Ik zag het meer als een poging om de motivatie op te krikken na berichten over het slabakken daarvan in de media. Maar dan heb je dus wel iemand met meer charisma nodig." 

"Het duurde een tijd voordat de essentie kwam. Tegen dan is al een deel mensen afgehaakt."

Muis gebaard

De professor had verwacht dat er meer geappelleerd zou worden op de verantwoordelijkheid van de burger. “Dat is te weinig gedaan en misschien is Wilmès daar ook niet de persoon voor”, blikt Glorieux terug. “Op zo’n moment heb je een krachtige boodschap nodig, liefst van iemand met een beetje charisma.”

Dat de persconferentie ook alweer in beide landstalen werd gehouden, hielp ook niet: "Misschien had het een videoboodschap in het Nederlands voor de Nederlandstaligen en in het Frans voor de Franstaligen moeten zijn, zodat we niet voortdurend moeten afhaken en wachten. De boodschap moet krachtiger."

Professor Glorieux zag -opnieuw- een saaie persconferentie waarop weinig nieuws werd gezegd. Uiteindelijk heeft de berg een muis gebaard op deze persconferentie, zo lijkt het. "Uiteindelijk is er niet zoveel veranderd."

Zes gouden regels

Toch wil Glorieux ook iets positiefs kwijt: "Als we de zes gouden regels allemaal zouden respecteren in hoge mate komen we al een eind ver."

We lijsten ze nog even voor je op:

  • Het respecteren van de hygiënregels
  • Activiteiten bij voorkeur in de buitenlucht uitoefenen
  • Aandacht hebben voor kwetsbare personen
  • Afstand houden (1,5 m)
  • Nauwe contacten beperken
  • De regels inzake bijeenkomsten respecteren

     

Beluister het gesprek met Ignace Glorieux via Radio 1 Select (Je hoort er de meest recente fragmenten van Radio 1)

Bron: vrtnws.be en 'De Wereld Vandaag'

Lees ook: