Kritiek op kleurcodes voor reizen: Wat moeten mensen en bedrijven doen bij oranje?

9 juli 2020
Foto: Annie Spratt
Nog voor de nieuwe regelgeving over reizen en corona effectief wordt ingevoerd rijzen er vragen en klagen reissector, werkgevers en de consumentenorganisatie Test Aankoop over onduidelijkheden. Kleurcodes om aan te geven of een reisbestemming veilig is, vinden ze best oké. Maar de zogenoemde code oranje blijkt te leiden tot heel wat verwarring.

"Dat men op de website van Buitenlandse Zaken met kleuren werkt, is zeer goed omdat dit visueel sterk is", zegt Koen van den Bosch van de Vlaamse vereniging van Reisbureaus. "Maar men zal wel duidelijk moeten aangeven waarover het gáát. Een stad in quarantaine is nog geen regio in quarantaine en zeker geen land in quarantaine."

Het blijft voorlopig wachten op die kaart met kleuren. "Het hoeft geen betoog dat het heel moeilijk om volgen zal zijn als die kaart dagelijks wordt aangepast." Koen van den Bosch vraagt zich ook af hoe dat allemaal zal worden gecontroleerd. "Als je er morgen zelf op uit trekt met de wagen en je reist door een gebied dat als rood wordt aangeduid, is er niemand die dit controleert." En wat dan met oranje gebieden? "Buitenlandse Zaken moet ervoor zorgen dat het zo specifiek mogelijk is. Anders is het onwerkbaar", waarschuwt Van den Bosch.

Ook bij de werkgevers zijn er veel vragen. "Het doet mij een beetje denken aan de aanloop van de lockdown, toen we ook veel vragen kregen over wat te doen met personeel dat uit het buitenland terugkomt", zegt Louis Warlop, expert arbeidsrecht van het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO).

Ook hier vragen over code oranje, waarbij een coronatest bij terugkomst wordt aanbevolen, niet verplicht. "We vragen snel duidelijkheid over de gevolgen voor de relatie werknemer-werkgever", zegt Warlop. 

"Wat als een medewerker in die situatie weigert om zich te laten testen? Dat brengt een groot gevaar mee voor de continuïteit van een bedrijf en de veiligheid van de collega’s", zegt Bert Mons van Voka - Kamer van Koophandel West-Vlaanderen. "Het is voor bedrijven totaal niet duidelijk wat er moet gebeuren bij code oranje."

Ook Test Aankoop vindt dat oranje alleen maar tot veel onduidelijkheid leidt "Als er alleen met de rode en groene kleur zou worden gewerkt, zou het voor iedereen eenvormig en duidelijk zijn", zegt woordvoerder Simon November. "Gaan de touroperators de reizen naar die oranje gebieden annuleren? Wettelijk gezien zijn ze daartoe niet verplicht want er geldt geen reisverbod." Hetzelfde probleem rijst voor wie met een luchtvaartmaatschappij naar een stad in oranje gebied vliegt.

Test Aankoop heeft ook vragen over de controlemogelijkheden. "Voor hen die een pakketreis hebben geboekt, zal dat nog meevallen. Maar mensen die individueel met de auto naar zo'n oranje gebied gaan en terugkomen: daar is totaal geen controle over", waarschuwt Simon November. "We riskeren hier toch maanden aan moeite om te komen waar we nu zijn weer te grabbel te gooien."

Bekijk een gesprek met Simon November:

Bron vrtnws.be