Kritiek op nieuwe verzekering voor vrouwen met borstkanker: "Dit lijken wel Amerikaanse toestanden"

4 oktober 2017
Verzekeraar AG Insurance komt met een nieuwe verzekering voor vrouwen. Wie intekent, kan rekenen op een premie van 5.000 tot 10.000 euro als ze de diagnose kanker krijgt. Het bedrag kan ze vrij besteden aan ondersteunende extra's. Vrouwen ouder dan 50 en vrouwen die al kanker gehad hebben, zijn uitgesloten. De borstkanker-vzw Think Pink is daar niet over te spreken. "Dit lijken wel Amerikaanse toestanden" zegt woordvoerder Joke Carlier in "De Ochtend".

AG Insurance lanceerde vorige maand enkele nieuwe verzekeringsproducten. Een daarvan is Femina, een verzekering gericht op vrouwen. Bij een diagnose van borst-, baarmoederhals-, eierstok- of een andere "vrouwelijke" kanker kunnen ze een premie van 5.000 tot 10.000 euro krijgen. De maandelijkse bijdrage bedraagt maximaal 8 euro per maand.

"De premie is niet bedoeld om medische kosten terug te betalen die door de sociale zekerheid gedekt worden", zegt AG Insurance- woordvoerder Gerrit Feyaerts aan VRT NWS. "Vrouwen kunnen het bedrag vrij aanwenden voor ondersteunende extra's, zoals huishoudelijke hulp, een schoonheidsbehandeling, een weekendje weg... Dat kunnen ze zelf kiezen."

Niet iedereen kan intekenen op de verzekering. Vrouwen ouder dan 50 jaar bijvoorbeeld, of vrouwen die al kanker gehad hebben. Het is niet mogelijk om iedereen toe te laten om de verzekering betaalbaar te houden voor iedereen, zegt AG Insurance. "We moeten daarin een keuze maken", zegt Feyaerts. "Mensen met een hoger risicoprofiel maken dat de premie voor iedereen hoger zal zijn."

"Dit zijn Amerikaanse toestanden"

Think Pink, de vzw die sensibiliseert rond borstkanker, is op zich niet tegen financiële extra's voor wie de diagnose kanker krijgt. Toch juicht de organisatie de nieuwe verzekering niet toe. Vier op de vijf vrouwen met borstkanker zijn ouder dan 50 jaar, zij vormen de grootste risicogroep, en net zij worden uitgesloten. Dat is oneerlijk.

De organisatie heeft bedenkingen over de willekeur. "Als je zo'n verzekering wil, moet je maar de middelen hebben om dat te betalen. Dat zijn Amerikaanse toestanden. Er moet een wettelijk kader zijn, dat de overheid dat soort verzekering voor iedereen beschikbaar maakt", luidt het.

Opnemen in verplichte ziekteverzekering?

Gezondheidseconoom Lieve Annemans vindt de kritiek van Think Pink terecht. Anderzijds, zegt hij in Het Nieuwsblad, is hij wel blij met het initiatief, "omdat het de vraag open rond het al dan niet terugbetalen van een huishoudhulp. Als zo'n hulp de levenskwaliteit van vrouwen met kanker kan verbeteren, moet overwogen worden die op te nemen in de verplichte ziekteverzekering."

Het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) houdt zich voorlopig op de vlakte omdat het over onvoldoende productinformatie beschikt, klinkt het.

Bron © vrtnws.be