Kritiek op premie zorgpersoneel: "Lachen met de mensen, we willen structurele maatregelen", en "Werk discriminatie weg"

26 juni 2020
De christelijke vakbond ACV en zorgkoepel Zorgnet Icuro reageren verbaasd op de eenmalige premie voor het zorgpersoneel. De kamer besliste gisteravond om die te geven aan het zorgpersoneel dat onder federale bevoegdheid valt. Dat zijn onder meer de ziekenhuizen en de thuisverpleging.

Het wordt een cheque van 300 euro om uit te geven in winkels, in de horeca of voor een culturele activiteit. Het personeel van de woonzorgcentra krijgt de premie niet. Zij vallen onder Vlaamse bevoegdheid en het voorstel voor een eenmalige premie werd op dat niveau woensdag weggestemd.

Een cheque van 300 euro om uit te geven in een winkel, in de horeca of om een culturele activiteit te doen. Dat is wat het zorgpersoneel krijgt dat in een ziekenhuis van de federale overheid werkt, de thuisverplegers en personeel in wijkzorgcentra. Zo'n 125 000 mensen komen in aanmerking, de federale overheid maakt voor de maatregel in totaal 37,5 miljoen euro vrij.

Het personeel van woonzorgcentra, revalidatieklinieken en centra voor mensen met een handicap krijgen de premie niet. Dat valt onder Vlaamse bevoegdheid. Ook daarover was woensdag een voorstel gekomen van SP.A voor de eenmalige premie, maar dat werd niet goedgekeurd.

Pralines

Vanuit de zorgsector zelf komt al meteen kritiek op de premie. De christelijke vakbond reageert verbolgen. "Het lijkt een beetje lachen met de mensen, alsof je ze een doos pralines geeft. Dankjewel en dan gaan we gewoon verder", zegt Mark Selleslach van het ACV.

"Het personeel verwacht een structurele maatregel en daarover is ook overleg bezig. Dus wij snappen helemaal niet waarom men nu met een eenmalig iets afkomt wat helemaal niet is wat de mensen verwachten."Bij de topvrouw van Zorgnet Icuro Margot Cloet is gelijkaardige kritiek te horen: "Ik hoop dat dit geen aalmoes is en dat we ook werk kunnen maken van een structurele loonsverhoging, want daarover zijn momenteel onderhandelingen bezig."

Bovendien hoopt Cloet dat de premie niet beperkt blijft tot enkel het personeel van de federale instellingen: "Anders krijg je discriminatie. Dan krijgt een verpleegkundige in een woonzorgcentrum of een revalidatiekliniek minder dan een verpleegkundige in een ziekenhuis. Dat zou echt wel een kaakslag zijn voor de medewerkers."

Cloet pleit ervoor dat alle maatregelen die op het federale niveau genomen worden, ook meteen van toepassing zijn op het Vlaamse niveau.

Woonzorgcentra: "Dit is enorm pijnlijk"

Personeel van woonzorgcentra komt dus niet in aanmerking voor de zorgpremie omdat dat een Vlaamse bevoegdheid is. En dat komt hard aan. "Dit is enorm pijnlijk voor al onze medewerkers die overuren klopten tijdens de coronacrisis", zegt Ida Verleyen, directeur van GZA Zorg en Wonen met 10 woonzorgcentra in de provincie Antwerpen, aan Radio 2 Antwerpen.

"Wij hebben het verschil tussen Vlaanderen en de federale overheid duidelijk mogen ondervinden tijdens deze coronacrisis. Men dacht altijd pas heel laat aan ons en nu is er opnieuw een verschil in waardering.

Luister naar de topvrouw van Zorgnet Icuro Margot Cloet in De ochtend:

Bron: vrtnws.be en De ochtend