Kunnen Bosniërs en Serviërs nog door één deur ?

27 mei 2011

Radko Mladic, "de slachter van de balkan", is na 5.785 dagen eindelijk opgepakt. De Servische ex-generaal moet zich nu verantwoorden voor het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. De waslijst aan beschuldigingen - oorlogsmisdrijven, misdrijven tegen de menselijkheid en genocide - werden in 1995 tijdens het beleg van Sarajevo en de slachting van Sebrenica gepleegd. Een hallucinant overzicht daarvan kon u gisteren nog in terzake zien.

 

Onder het pseudoniem Milorad Komadic (anagram voor "Moi Radko Mladic", of vrij vertaald "Ik Radko Mladic") verbleef hij nu al geruime tijd in Lazarevo, in het huis van zijn neef. Op het naamsbord van Lazarevo hebben de inwoners ondertussen een bord geplakt met daarop de woorden 'Radko: held'. Ook de reportage van Stefan Blommeart in het journaal liet duidelijk zien dat de Serviërs de arrestatie "een grote schande" vinden.

 

Die steun aan de ex-leider van Servië doet vele vragen rijzen. Over wat de moslimgemeenschap in het in 1995 belegerde Sarajevo van deze beelden denkt. En over hoe de relatie tussen de verschillende bevolkingsgroepen in Bosnië in het dagelijkse leven verloopt.

 

lees en beluister ook :