"Kunnen hulporganisaties niet beter ergens anders hun geld insteken?"

20 april 2017
Hulporganisaties die gratis spullen sturen ter reclame, kunnen die hun geld niet beter ergens anders insteken? Marleen Mertens vraagt het zich af in De Minuut bij Hautekiet.
Ik ben verontwaardigd. Omdat wij zelf niets tekort hebben, steunen wij – zoals wellicht vele brave burgers – verscheidene bonafide hulporganisaties met een fiscaal aftrekbare gift, zoals bv. Kom op tegen Kanker, Artsen zonder vakantie, enz. Nu stel ik vast dat we - vroeger af en toe en tegenwoordig steeds meer en meer - allerlei gadgets toegestuurd krijgen van andere hulporganisaties die ons 
volkomen onbekend zijn en waarmee wij geen contact wensen. Deze gadgets zijn van allerlei aard. Dit gaat van balpennen met onze naam in gegraveerd, notitieblaadjes, gedrukte etiketten met onze naam en adres op, een kleurig boodschappentasje, een leesloep, een ovenwant met bijhorende pannenlap en nog andere nutteloze rommel. Ik vind het opsturen van die ongewenste spullen ten eerste heel ergerlijk opdringerig en ten tweede besef ik dat het verzenden van die spullen veel geld kost, geld dat die hulporganisaties volgens mij anders en beter kunnen gebruiken dan om te bedelen.