Kunnen kernwapens per ongeluk ontploffen?

18 januari 2014
Kunnen kernwapens per ongeluk ontploffen?

U hoopt uiteraard dat het antwoord is: “Maar nee, gij, natuurlijk niet.” Helaas luidt het: “Ge moogt gerust zijn."

Voor wie op zoek is naar een bloedstollende thriller hebben we een goeie tip: ‘Command and Control’ van de Amerikaanse journalist Eric Schlosser. Over wat er allemaal al is misgegaan met Amerikaanse kernwapens in vredestijd en hoe dat is kunnen gebeuren. Angstaanjagende lectuur. En allemaal echt gebeurd.

Bommenwerpers die crashen met kernwapens aan boord. Kernbommen die uit vliegtuigen vallen omdat iemand per ongeluk op het verkeerde knopje heeft geduwd. Een straaljager die met een kernbom en piloot aan boord van een vliegdekschip glijdt en voor altijd in zee verdwijnt. Een stagair die in een ondergrondse raketsilo een Engelse sleutel laat vallen waardoor een paar uur later een brandende kernraket ontploft. En ga zo maar door.

De lijst van krankzinnige ongevallen met kernwapens is schier eindeloos. Er zijn er al vaak ongewild ontploft. Het is een wonder dat dat nog nooit tot een echte kernexplosie heeft geleid.

Kernwapenkundige Tom Sauer van de Universiteit Antwerpen heeft het boek gelezen. Misschien weet hij ook hoe het gesteld is met de atoomwapens die zogezegd niet in Kleine Brogel liggen. Daar kan je bijvoorbeeld als amateur terrorist toch onmogelijk bij geraken? Toch?

Je zou hopen dat het antwoord luidt: “Maar nee, gij, natuurlijk niet.” Helaas.


 

Nu beluisteren? Klik hieronder. Downloaden? Hier rechtsklikken en Opslaan als...

Tom Sauer