Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

ontbreekwoordenboek

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

De Ochtend

Kunnen luchtreinigers helpen bij heropening horeca? "Hele investering, maar kan nuttig zijn"

wo 7 apr. - 11:07

Luchtreinigers zouden de heropening van de horeca op 1 mei kunnen vergemakkelijken. Dat zijn apparaten die speekseldruppeltjes uit de lucht filteren. De kostprijs van zo’n luchtreiniger kan voor een gemiddeld restaurant gemakkelijk oplopen tot enkele duizenden euro’s. “Ik kan mij wel voorstellen dat als een horecazaak kan kiezen tussen openen of gesloten blijven, de aankoop van een luchtreiniger het wel waard is”, zegt Jelle Laverge, professor bouwfysica aan de UGent, in 'De Ochtend'.
© Mika Baumeister (Unsplash)

De roep om de heropening van de horeca toe te laten klinkt steeds luider, maar hoe realistisch is het dat de horeca op 1 mei opnieuw zal openen? Volgens professor bouwfysica Bert Blocken (KULeuven/ TU Eindhoven) zijn luchtreinigers de oplossing. Dat zijn apparaten die de aerosolen – speekseldruppeltjes die rondgaan en coronavirus bevatten- uit de lucht in een ruimte filteren en propere lucht uitblazen.

“Op zich is dat een goed idee”, zegt Jelle Laverge, professor bouwfysica aan de UGent in "De ochtend". “Maar je moet wel in het achterhoofd houden dat die aerosolen slechts een van manieren zijn om het coronavirus over te dragen, al is het wel de belangrijkste. Luchtreinigers kunnen dus een nuttige bijdrage leveren, maar doen weinig om directe besmettingen tegen te houden.” Andere maatregelen zoals het dragen van een mondmasker en afstand houden blijven dus, ook met een luchtreiniger, wel belangrijk.

Volgens Laverge doet een luchtreiniger min of meer hetzelfde als een ventilatiesysteem. “Door te ventileren haal je verse lucht binnen en blaas je slechte lucht naar buiten, of je dat nu doet met een apparaat of door het raam open te zetten. Daartegenover filtert een luchtreiniger de lucht in een ruimte en blaast het propere lucht uit.”

Investering waard?

Er zijn verschillende soorten luchtreinigers. Volgens Laverge moet je bij je keuze vooral rekening houden met de “Clean Air Delivery Rate”. Die geeft aan hoeveel kubieke meter de luchtreiniger per uur zuivert. Aan een luchtreiniger die een grote ruimte kan zuiveren, hangt dan ook een kostplaatje.

“Voor restaurants van gemiddelde grootte zal de aankoop van zo’n luchtreiniger een investering zijn van enkele duizenden euro’s", zegt Laverge. "Daarnaast heb je ook nog de energiekost. Die economische afweging valt buiten mijn vakgebied, maar ik kan mij wel voorstellen dat als een horecazaak kan kiezen tussen openen of gesloten blijven, de aankoop van een luchtreiniger het wel waard is.”

“Luchtreinigers zijn dus zeer efficiënt om aerosolen uit de lucht te halen,” benadrukt Laverge. “Maar op andere parameters van luchtkwaliteit scoren ze veel minder goed. In die zin is een investering in een goed ventilatiesysteem in drukke ruimtes, zoals klaslokalen, op lange termijn interessanter. Die kun je ook na de pandemie blijven gebruiken.”

Beluister het interview met Jelle Laverge in 'De Ochtend' via Radio 1 Select

Bron: vrtnws.be en 'De Ochtend'

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet