Ga naar hoofdinhoud

Luister Live

Programma's

Select

Podcasts

Alles begint bij luisteren

Radio 1 Sessies

album van de week

classic album van de week

ontbreekwoordenboek

Nieuwe Feiten

Kunnen we binnenkort het coronavirus opsporen met een weegschaal?

wo 17 feb. - 1:47

Is het mogelijk om het coronavirus op te sporen met een weegschaal? En hoe gebeurt dat dan? Moleculair bioloog Maarten Dhaenens van de Universiteit Gent werkt eraan en vertelt meer over het meetinstrument in 'Nieuwe Feiten': “We hebben heel hard moeten werken om die meter toepasbaar te krijgen.”
© CDC (Unsplash)

Geen paniek. Het zijn niet de mensen zelf die op de weegschaal moeten, vertelt Maarten Dhaenens. Men weegt de eiwitten van het virus aan de hand van de neusswabs. Op termijn kan er zelfs ook via speeksel worden gedetecteerd. De eiwitten worden apart uit het virus gehaald en gemeten met de Massaspectrummeter. Een weegschaal die moleculen kan wegen. “Zo kunnen we unieke handtekeningen zien die tonen waar het eiwit vandaan komt”. De Massaspectrummeter bestaat al lang, maar het zit nog een beetje vast in de academische wereld, vertelt Dhaenens. “We hebben heel hard moeten werken om die meter toepasbaar te krijgen.”

Voor de onderzoekers was het niet vanzelfsprekend om het virus op deze manier op te sporen. Maar ze zijn overtuigd dat ze met deze techniek kunnen helpen. “Het heeft een tijdje geduurd voor we in neusswabs het virus konden halen. Dat is nu aan het lukken.”

Duur van de test

In het begin van de onderzoeken bleek de test op 10 minuten te lukken. Maar er werd beslist om de test gevoeliger te maken en dan wordt het iets complexer. Toch kan de test binnen het half uur resultaat geven. Maar vergis je niet: deze manier van testen, is niet hetzelfde als de vandaag gekende sneltesten. Een sneltest kijkt ook vaak naar de eiwitten maar dat gebeurt ter plekke op een klein plaatje. Hier is de Massaspectrummeter noodzakelijk.

Dhaenens vertelt ook over de mogelijkheden van deze test. “Je kan er meer mee doen dan enkel corona detecteren.” Zo kan een griep of een vorm van kanker ook worden opgespoord. Of deze test in de pandemie nog bruikbaar is, weet Dhaenens zeker. "Met de nieuwste vorm van de test proberen we nog specifieker stukjes van eiwit er uit te vissen." 

Beluister het gesprek met Maarten Dhaenens in 'Nieuwe Feiten'

Lees ook:

Lees ook:

Blijf op de hoogte

Ontdek de beste podcasttips, beluister het meest recente nieuws en doe mee aan exclusieve acties.

Volg ons op
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Jobs

Privacy

Gebruiksvoorwaarden

Heb je een vraag?

Contact

Wedstrijdreglement

Logo UitInVlaanderenLogo Cim Internet