Slakken uit je tuin opeten? Het kan!

6 juni 2018
Zodra het buiten begint te schemeren, duiken slakken massaal op in onze moestuin. Wat doen we ermee? Kunnen we ze bijvoorbeeld opeten?

“Je kan ze eten, maar laten we zeggen dat ze niet beschouwd worden als een delicatesse”, zegt Thierry Backeljau in ‘Nieuwe Feiten’. Want er is een groot verschil tussen de escargot de Bourgogne en de Spaanse wegslak, die wij beter kennen als de naaktslak.

Niet alleen het visuele verschil speelt mee, ook op het vlak van prijs en smaak zijn de twee soorten niet te vergelijken. “Bij mijn weten wordt nergens ter wereld naaktslakken aangeboden als voorgerecht. Ze worden wel gebruikt in een slakkenstroop die goed zou zijn tegen verkoudheden.”

Slakkenfraude

“Wat je in de supermarkt koopt, is voornamelijk de voetspier van de Bourgondische wijngaardslak. Het dier wordt uit de schelp verwijderden de belangrijke delen van het lichaam weggesneden. Het overgebleven spierweefsel wordt dan terug in de schelp gestoken”, vertelt Backeljau.

Bij die fase kan het wel eens gebeuren dat men de duurdere escargots vervangt door goedkope varianten. “Kenners zullen dat verschil wel ondervinden, maar de modale koper zal dat niet merken”, zei Backeljau. Die laatste proeft vooral lookboter.

Wat hebben we vandaag geleerd?

Voor wie zich toch aan een ‘escargot de Flandre’ wil wagen, heeft Backeljau enkele tips:

  1. Zorg dat alle afvalstoffen het dier verlaten hebben en hun darmen leeg zijn
  2. Vervolgens verwijder je alle ingewanden, zodat enkel het spierweefsel overblijft
  3. “En, zeker en vast niet rauw opeten. Altijd goed bakken of koken”

Lees ook