Kunnen we diabetes de wereld uit helpen?

10 juli 2018
© Pixabay
Tom Hanks heeft het, Theresa May heeft het. Tegen 2030 zal één op de tien Belgische volwassenen het hebben. De kans dat je iemand kent met diabetes, of zelf met de ziekte te maken krijgt, wordt steeds groter. Sommige onderzoekers spreken zelfs van een ‘diabetes-epidemie’. Wat kunnen we daaraan doen?

Je zou de stijgende obesitascijfers kunnen aanpakken. Maar zeggen dat alle mensen met suikerziekte te veel eten, is te kort door de bocht. Want sommige mensen worden ermee geboren. Opvallende trend: ook het aantal mensen met type één-diabetes, de erfelijke variant, neemt toe. En de ziekte neemt nu al een grote hap uit ons gezondheidsbudget…

Toch is er hoop, althans volgens Chantal Mathieu. Zij is arts aan de KU Leuven en maakte carrière als diabetes-onderzoeker. Volgens haar kunnen we de ziekte ooit elimineren, ook al is het een van de grote uitdagingen van onze tijd.

Als je wil weten hoe ze dat precies wil doen, dan moet je naar #Weetikveel luisteren. Daarin vertelt Mathieu je misschien niet álles, maar toch heel veel over diabetes.

Herbeluister