Kunnen we nog genoeg geduld opbrengen?

9 november 2018
Vandaag over geduld, maar hebben we het nog wel? Nu we het zo gewoon zijn om op onze wenken bediend te worden. Iets weten over een onderwerp? In twee clicks kan je er alles over lezen. Honger? Binnen een uur wordt u een maatijd geleverd aan de deur. Nieuwe sjaal? We leveren 'm morgen. Kunnen we nog geduld hebben? Of hangt het van mens tot mens af?

Onze reporter Herwig Verhovert trok de straat te op om te horen waarmee u zoal uw geduld verliest.

Als er één plek is waar je geduld op de proef wordt gesteld is het wel de wachtrij! Aan de kassa van de supermarkt, in het pretpark, aan de festivaltoog, in de file… Wouter Rogiest (UGent) is specialist wachtrijtheorie.

Wie zeker geduld moeite hebben is een natuurfotograaf. Uren, dagen, jaren liggen ze op de loer voor dat ene perfecte shot. René Van Echelpoel uit Oud-Turnhout is zo’n fotograaf. Hij slaagde er na vijf (!) jaar in om een zeldzame foto te nemen van een gentiaanblauwtje dat eitjes legt op een gesloten gentiaanklokje. Reporter Ward Bogaert lag mee op de loer.

Fans van schrijvers of muzikanten moeten soms heel lang wachten op nieuw werk van hun favorieten. Vincent Byloo geeft een overzicht van artiesten die het geduld van hun fans op de proef stelden. Van Peter Buwalda tot Dr. Dre.

Leven we in een instantcultuur? Willen we ‘everything now’ zoals Arcade Fire zingt? Zijn we het wachten verleerd? Ariane Bazan, doctor in de neuro-psychoanalayse (ULB). 

Al even zenuwslopend als de wachtrij is de wachtlijn. En dan zijn er nog die wachtmuziekjes! Bestaat er zoiets als goede wachtmuziek? We leggen het voor aan Isolde Lasoen.

Hannes Coudenys en zijn vrouw hebben meer dan zes jaar moeten wachten op hun eerste adoptiekindje Rae Morris. En meteen nadat Rae Morris er was, besloten ze om een nieuwe adoptieprocedure te beginnen. Nu is het weer wachten. Hij vertelt waar hij het geduld vandaan haalt .