Kunst in de Klas: “Jammer dat er zoveel fantasie wordt weggehaald”

18 december 2019
Foto via kunstindeklas.org/
30 jaar geleden kwam de zoon van de Nederlandse actrice Elsie de Brauw met een tekening thuis van school. Hij tekende een zwarte zon en een vliegende hond. Zijn juf was niet erg enthousiast. Het was voor Elsie de Brauw de aanzet om met een bijzonder project te starten: ‘Kunst in de Klas’.

‘Kunst in de Klas’ stuurt acteurs naar basisscholen om daar met de kinderen samen een toneelstuk te maken op drie weken tijd. Elk kind krijgt een taak, elk kind krijgt een rol. Het principe bestaat al vele jaren in Nederland, waar het is opgericht door de gelauwerde actrice Elsie de Brauw. Maar nu is er ook een Vlaamse tak, onder leiding van actrice Laura de Geest en vormgeefster Joke van Canneyt.

“Mooi, maar de zon is geel en een hond vliegt niet”

“Toen mijn eigen kinderen op de lagere school zaten, kwam mijn oudste zoon thuis met een tekening van een zwarte zon en een vliegende hond” vertelt bezielster Elsie de Brauw in ‘Nieuwe Feiten’. “De juffrouw had erbij geschreven: mooi, maar de zon is geel, en een hond vliegt niet. Ik dacht toen: wat jammer dat er zoveel fantasie wordt weggehaald.” De Brauw maakte vervolgens op die school, het is alweer 30 jaar geleden, een voorstelling samen met de kinderen. “We speelden zelf mee, en de kinderen bedachten hoe het verhaal ging.”

Ook vandaag nog is het project nodig. “Kinderen worden alsmaar meer teruggefloten naar het realisme” zegt Elsie de Brauw. De verkleedkist verdwijnt, de poppenkast verdwijnt, en dat vindt ze bijzonder jammer. “Ik wil kinderen net de mogelijkheid geven om dingen te verzinnen die niet kunnen.”

Spreekt het concept je aan? Dan is ‘Kunst in de Klas’ misschien wel iets voor jouw basisschool. Wat voor school? Dat maakt helemaal niet uit. Maar waarom niet in een school in een kansarme buurt? Want daar groeien kinderen op in gezinnen waar weinig aandacht is voor kunst, theater en literatuur. Waar kinderarmoede ook ‘geestelijk’ is.

Hoe we de strijd tegen kinderarmoede nog kunnen ondersteunen? Lees hier meer over onze actie voor ‘De Warmste Week’

Beluister de reportage over 'Kunst in de Klas' in 'Nieuwe Feiten':

Lees ook:

Radio 1 Select