Kunst en TikTok

9 april 2021
Tiktok is de app die sinds 2017 in vele tienerkamers terug te vinden is. Het is de sociale media app die mensen leerde dansen maar sinds zijn beginjaren enorm veranderd is. Zo is het nu ook dé plaats om creatief talent te spotten. Of je nu op zoek bent naar nieuwe recepten, naai-ideeën of interieurtips… Je vindt het er allemaal. Ook kunst heeft er zijn plaats gevonden. Speciaal voor u lichten wij zes kunstzinnige TikTok- creators voor u uit. Het enige wat u nu nog moet doen is deze volgen.

Americanbaron


Baron is een creatieve verhalenverteller die het vermogen om verhalen te vertellen in slechts één minuut heeft geherdefinieerd. Barons video’s, vaak gemonteerd tot continue loops, herkauwen existentiële vragen die worden gesteld in een grillig licht dat doet denken aan Wes Anderson. Deze vragen komen meestal aan de orde in een gescript gesprek tussen personages die door hemzelf worden gespeeld. Baron wil met zijn video’s de kijker aanzetten om na te denken over deze moeilijke kwesties. Een voorbeeld hiervan is een buitenaards wezen dat een podcast opneemt met Baron en praat over de dingen die mensen doen en waarderen.
 

Americanbaron ©TikTok

Paultheatlartist

'Paultheatlarist' is het voorbeeld dat TikTok niet alleen voor jonge mensen is. Meer dan 175000 volgers heeft de gepensioneerde Paul op zijn TikTok-pagina. Op deze pagina toont Paul zijn mooie kunst en raadt hij boeken aan om te lezen. Eén van zijn favoriete is de 'De boekendief' van Markus Zusak. 

Paultheatlartist ©TikTok

Stokesandsummers

Stokes & Summers is een comedy duo uit het Verenigd Koninkrijk die bekende films omvormen tot 60 seconden versies. Zo hebben ze onder meer de Titanic, The Breakfast club, Mamma Mia en vele andere bekende films in een hilarisch, verkort jasje gestoken.
 

Stokesandsummers ©TikTok

Umeboi

Op dit account worden verschillende historische en hedendaagse kunstenaars en kunstwerken geprofileerd en worden ze op een korte toegankelijke manier uitgelegd. Nakama’s benadert de kunstwereld op een kritische manier en durft hierbij moeilijke vragen te stellen. Zo vraagt hij zich in één van zijn TikToks af waarom kunst zo hoog geprijsd moet worden.
 

Umeboi ©TikTok

Devonrodriguezart

Devon Rodriguez is een Amerikaanse kunstenaar die zijn inspiratie haalt in de metro van New York. Zo tekent en schildert hij passagiers die samen met hem op de metro zitten. Hij maakt van zijn tekenproces korte filmpjes en post het resultaat op zijn account. Dus als je na deze pandemie zelf nog eens in New York bent, kijk dan uit want wie weet ben jij zijn volgende onderwerp.
 

Devonrodriguezart ©TikTok

Ratatouille musical

Geen account maar een heuse movement, Ratatouille de musical. Enkele TikTok creators vonden het de hoogste tijd dat de Disney klassieker Ratatouille een musical kreeg. Ze schreven nummers, werkten aan een script en bedachten een choreografie. Op 1 januari 2021 ging de musical dan ook digitaal in première, ten voordele van de Actors Fund. De hoofdrol Remi was voor Tituss Burgess, bekend van Unbreakable Kimmy Schmidt. Een andere opmerkelijke naam is Adam Lamberts, de nieuwe Queen zanger, als de rat Emile.
 

Ratatousicalmusical ©TikTok